Сравнението на два от пръстите на ръката ви може да помогне на невролог да каже доста неща за вас. Става дума за показалеца и безименния пръст, чиято дължина показва дали сте човек склонен към притеснителност или има вероятност да сте добър спортист.

Ако показалецът ви е по-дълъг от безименния ви пръст, най-вероятно се представяте зле в спортовете, но пък сте много добри в словесните задачи за памет, твърди ново проучване, цитирано от „Дейли Мейл“ (Daily Mail).

Но мъжете и жените с по-къс показалец в сравнение с безименния пръст са склонни по-малко да се тревожат, по добри са в задачите с 3D ротация и в спорта.

Учените отдавна знаят, че възрастните, чийто показалец е по-къс от безименния им пръст, са били изложени на по-голямо количество тестостерон, докато са били в утробата на майка си. „Ето защо съотношението между пръстите може да разкрие нивата на този тестостерон“, казва Карл Пинцка, лекар и изследовател от Норвегия. 

Но д-р Пинцка е искал да разбере и какво друго се свързва с разликата в дължината между показалеца и безименния пръст. „Най-големия ефект се забелязва при различни физически и спортни измерения, където високите нива на пренаталния тестостерон са последователно свързани с по-добри възможности“, споделя ученият.

„Отделно от това ние намерихме и редица несигурни резултати, но общата особеност е, че високите нива на тестостерон обикновено се свързват с превъзходни способности за задачи, в които мъжете обикновено се представят по-добре, като например в пространствените задачи“, добавя той.

Хората с повече тестостерон са по-добри и в това да завъртят сложен обект в главата си. „Жените, които се справят по-добре в задачите, изискващи умствена ротация са имали високи нива на тестостерон, както в утробата, така и като възрастни, докато тези, които са показали по-лоши резултати на задачите, са били с по-ниски нива“, казва д-р Пинцка.

Ниските нива на тестосерон обаче са свързани с по-добро представяне при словесните задачи за памет, като запомняне на списъци с думи например.

Ефектът обаче не свършва дотук.

Нивата на тестостерон в утробата са свързани с предразположеност към някои заболявания.

Проучванията показват, че високите нива са свързани с повишен риск от развиване на синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност, синдрома на Турет и аутизъм.

Ниските нива на тестостерон пък са свързани с повишен риск от заболявания, срещани по-често при жените, като тревожност и депресия.

Д-р Пинцка обаче подчертава, че са необходими още изследвания в тази посока.

Има неща за човекото тяло обаче, които колкото и да е напреднала науката, все още нямат своето обяснение. Вижте кои са те във видеото горе.

Източник: Daily Mail