Зимен Петковден е! Изпечете традиционна обредна пита по тази рецепта
Днес 3 пъти се прекланяме пред хляба
Една от питите се нарича на Света Петка и е задължително цялото семейство да се преклони пред нея три пъти, преди да седнат на трапезата. Хлябът и къщата се поръсват със светена вода, за да благословят цялото домочадие.
Обредната пита се поставя върху мъжка риза, а до нея се поставят паничка със сол и чаша вино. На някои места намазват питката с мед. Хлябът трябва да се разчупи от най-възрастната жена в семейството.
Традиционната обредна пита се приготвя от 1 килограм брашно, 500 милилитра прясно мляко, 2 яйца, 2 супени лъжици захар, 2 супени лъжици сол, 1 супена лъжица олио и около 20 грама мая.
Маята се разтваря в прясното мляко и се оставя за няколко минути. В отделен съд се поставя половината от брашното, към което се добавят разтворената мая с мляко, солта, захарта, олиото и се бърка до получаването на смес, подобна на каша.
Оставаме тестото да втаса на топло за около 20 минути. След като втаса, прибавяме разбитите яйца и останалата част от брашното. Омесваме тестото, след което го удряме в плота 100 пъти.
0 Коментара: