На 14 октомври според народните вярвания се посреща Зимния Петковден. На този ден се почита паметта на света Петка Търновска и в нейна чест се приготвя специален обреден хляб, пише gotvach.bg.
В народните вярвания Света Петка се приема като покровителка на семейството, дома, раждането и децата, заради което се приготвят специални курбани и пити.

Една от питите се нарича на Света Петка и е задължително цялото семейство да се преклони пред нея три пъти, преди да седнат на трапезата. Хлябът и къщата се поръсват със светена вода, за да благословят цялото домочадие.

Обредната пита се поставя върху мъжка риза, а до нея се поставят паничка със сол и чаша вино. На някои места намазват питката с мед. Хлябът трябва да се разчупи от най-възрастната жена в семейството.

Традиционната обредна пита се приготвя от 1 килограм брашно, 500 милилитра прясно мляко, 2 яйца, 2 супени лъжици захар, 2 супени лъжици сол, 1 супена лъжица олио и около 20 грама мая.

Маята се разтваря в прясното мляко и се оставя за няколко минути. В отделен съд се поставя половината от брашното, към което се добавят разтворената мая с мляко, солта, захарта, олиото и се бърка до получаването на смес, подобна на каша.

Оставаме тестото да втаса на топло за около 20 минути. След като втаса, прибавяме разбитите яйца и останалата част от брашното. Омесваме тестото, след което го удряме в плота 100 пъти.