Решението за парламентарна ваканция, всъщност е решение за работа. Това заяви в ефира на bTV председателят на Народното събрание Димитър Главчев. "Задълженията на народните представители ни водят в пленарна зала днес. Те имат работа в комисии, както и обиколки в районите им. Ще видим сега кои всъщност са тука. Преди малко бях в стаята на ГЕРБ, така че те са тук", каза още Главчев. 
По думите му, по време на така наречената ваканция, народните представители ще засилят другите два компонента на своята работа – дейността им в комисиите и посещенията в избирателните им региони. Той отбеляза, че тази ваканция е добре дошла, защото тя ще позволи на депутатите „малко да наваксат” в комисиите.
 
Главчев категорично отрече, че с решението си да няма заседания парламентът злепоставя Цецка Цачева и подкопава усилията ѝ да стане президент. „По никакъв начин не злепоставяме Цецка Цачева с ваканцията. Благодарение на нейната работа всичко върви по график”, подчерта председателят на НС.
  
Главчев още се оплака, че депутатите нямат право на извънреден труд, а до сега в работата му е имало четири извънредни заседания и 17 удължени заседания, които няма как да бъдат платени на народните представители.
 
Коментирайки въпроса, дали може да бъдат внесен промени в изборния кодекс до вота за президент, Главчев каза, че това е възможно при съответните инициативи.

Преди минути стана ясно, че опитът за извънредно заседание на парламента започна с провал. Под 100 депутати са се регистрирали. Председателят Главчев обяви 20-минутна почивка.