„Боинг” ще участва в конкурса за разработка на нова междуконтинентална балистична ракета за замяна на Minuteman III, която компанията разработи още преди 50 г., съобщи Washington Examiner.
Освен „Боинг” в конкурса ще участва Northrop Grumman и възможно Lockheed Martin. Експертите оценяват проекта на няколко десетки милиарда долара.

В съобщението си „Боинг” заявява, че е готова да създаде ракета, която ще служи на ВС на САЩ поне до 2075 – Компанията се позовава на своя достатъчен опит в разработката, създаването и производството на ракети.

Според Центъра за стратегически бюджетни проучвания, ВВС на САЩ, на които е подчинено Командването на глобалния удар (Global Strike Command), планират към края на 2020-те години да поставят на дежурство около 600 ракети на стойност над 50 млрд долара, но секретарят на ВВС през август тази година заяви, че се опасява от раздуване на стойността на контракта.

„Лайф” напомня, че по-рано Обама заяви, че се планира замяна на трите компонента на ядрената триада. Разходите се оценяват на 1 трилион долара за период от 30 г. Този план е подкрепен и от двете партии, представени в Конгреса.

Превод и редакция: БЛИЦ