Депутатите си гласуваха близо месец ваканция до президентските избори на 6 ноември, като обясниха, че парламентът може да не работи, но не и те, защото комисиите ще заседават. Мария Цънцарова от bTV изчисли, че за това време всеки депутат ще получи 5344 лв.

Как се получава тази сума?

Заплатата на депутатите се формира, като средната месечна заплата в обществения сектор се умножи по 3. В последните три месеца тя е била 975 лв., следователно основната заплата на всеки народен представител, който не отсъства от работа, е 2925 лв.

Председателят на парламента получава 155% от заплатата на редовия депутат, което е 4534 лв.

Зам.-председателите пък получават 145% от заплатата на народния представител, т.е.4241 лв.

Депутатите обаче получават и по още 15% от заплатата си за участие в комисия – 439 лв., както и по 30 лв. за всяка година трудов стаж. Така, в минималния случай, един депутат получава месечно 3394 лв. Трябва да се има предвид, че всеки депутат участва поне в две комисии и много малко имат само година стаж.

Освен това всеки народен представител получава и т. нар. безотчетни 2/3, които са в размер от 1950 лв.

Следователно минималната сума, която вземат народните избраници за месец, е 5344 лв.



Отделно се покриват разходите за личните им автомобили – по 20 ст. на километър пробег. Предстои да видим колко ще изхарчат, но миналата година месечният разход на НС за това перо е бил около 106 хил. лв.