На рафтовете на супермаркетите вече можете да намерите всякакъв вид плодове: ябълки, банани, пъпеши, ананаси, киви. Все пак, има и някои плодове, които не се произвеждат в нашата страна, и трудно може да се намерят, но те със сигурност трябва да се опитат, пише gotvach.bg.

Тези плодове са екзотични, изключително красиви и същевременно загадъчни. Ето и някои от тях:

Карамбола - този плод в разрязано състояние има характерна форма на звезда. Вкусът на плодовете са кисело-сладки с богат вкус и мирис. Съдържат голямо количество витамин Си може да се намерят целогодишно в страни като Индия, Индонезия, Израел, Бразилия и САЩ.

Карамбола

Личи - това е смятания за любовен плод в Китай. Плодовете личи са кръгли, розово-червеникави с релефна кора и безцветна до бяла пулпа, която е ядлива. Среща се в Китай, Индонезия, Филипини, Виетнам и Тайланд.

Личи

На външен вид личи наподобява плодовете малини и ягоди, но на вкус е като гроздето. Сочно личи може да опитате през май и юни, а извън сезона може да го намерите в консерви или буркани със собствен сок или потопени в кокосово мляко. Плодовете са богати на витамин С, калий, магнезий и голямо количество витамин Е.

Мангостан

Мангостан - този мъничък плод с приятен лилав цвят може да опитате в Малайзия, Камбоджа, Тайланд и в прясно състояние може да се открият в месеците от април до септември. С твърда корава обвивка и с мека кашеста вътрешност този плод има невероятен вкус, който никога няма да забравите.

Дуриан

Дуриан - не случайно този плод наричат смрадлив. Миризмата му буквално е неприятна, сравнявана с миризма на лук и чесън. Но вкуса му е приятен, плодът е калоричен и много полезен. Плодовете са едри, с бодлива повърхност и може да се открие в южна Азия. Заради уникално отблъскващия им мирис, дуриан е забранен да бъде пренасян на обществени места или да бъде транспортиран в превозни средства.

Сабрес

Сабрес - плодът е наричан още бодлива круша или индийска смокиня. Това всъщност е плода на кактус, който може да бъде опитан по израелските пазари. Повърхността му е бодлива, но вътрешността му е много сладка.

Кумкуат

Кумкуат - това е цитрусов плод подобен на портокала. Кумкуат расте в южната част на Китай, но може да се намери и в други тропически страни. Плодовете узряват от май до юни, но се намират и целогодишно.