КАТ ще прибира шофьорските книжки на джигитите, които не си плащат глобите за нарушения на пътя, докато не се издължат. Това реши в сряда Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в Народното събрание, съобщи депутатът Иван Вълков, цитиран от "Телеграф".
Промяната в Закона за движение по пътищата заедно с още няколко текста бе приета на второ четене. Предстои окончателното й гласуване в зала, след което ще влезе в сила. Това ще се случи най-рано в началото на 2017 година.

След това водачите, които са се сдобили с акт или фиш от Пътна полиция, ще имат 3 месеца да си платят. Не го ли направят, информацията, че се крият, ще отива в досието им за пред катаджиите. Ако джигит с неплатена глоба бъде спрян за проверка на пътя, всяко пътно ченге ще може да получи информация за това чрез служебния си таблет. 

Униформеният ще е длъжен веднага да отнеме свидетелството за правоуправление на водача. Едва след като шофьорът се издължи на държавата, ще има право да си прибере книжката обратно.

Година без право да карат кола ще остават участниците и организаторите на гонки, глобата при тях ще е 3000 лева. При повторно нарушение паричната санкция скача на 5 бона, а нарушителите ще са без книжка 3 години. 50 лева глоба пък ще отнася всеки, който при сняг или лед не е с гуми, предназначени за зимни условия или вериги за сняг.

От 6 месеца до една година без право да шофират ще са тези, които откажат да бъдат тествани за употреба на алкохол или наркотици. Същото ще е наказанието за пияни шофьори с над 0,5 промила в кръвта, дрогирани или такива без свидетелство. "Завишаваме значително санкциите, защото през последните 10 години анализът на МВР и прокуратурата показва тревожна статистика - всяка година между 6000 и 7000 шофьори карат без книжки, а над 12-13 000 след употреба на алкохол", обясни Вълков.

Катаджиите вече ще имат право да пишат фишове на шофьорите, които паркират неправилно, дори да липсват при констатиране на нарушението, решиха още от комисията по транспорт.

Глобите за превишена скорост, които се налагат чрез електронен фиш пък ще могат да се връчват с препоръчано писмо с обратна разписка, а не задължително от представител на КАТ, както е сега.