Тайландското правителство обяви днешния ден за почивен във връзка с траура след смъртта на крал Пумипон Адулядет, предадоха световните агенции, цитирани от Нова телевизия. Траурът ще продължи една година.
През този период на държавните служители се препоръчва да носят черни дрехи. Както БЛИЦ съобщи, министър-председателят призова тайландците да се въздържат от развлекателни прояви през следващите 30 дни.

Учебните заведения днес са затворени. Много хора в столицата Банкок бяха облечени в черни дрехи. Телевизионните канали в Тайланд промениха своите програми и излъчват само кадри за живота на краля и изявления на правителството, а изображението е черно-бяло.

Фондовата борса в Тайланд започна сесията в петък със скок от 3,5% след смъртта на краля. Това е голямо събитие за кралството и ново предизвикателство, което трябва да преодолее тайландската икономика, която е все още в застой. През последните дни пазарът до голяма степен се отдръпваше, притеснен от все по-тревожните съобщения за здравето на монарха.

Кралят на Тайланд почина след продължително боледуване. Смъртта му слага край на 70-годишното му управление, което го превърна във фигура на единството на нацията. Крал Пумипон бе на 88 години.

По време на управлението му в Тайланд се смениха над 20 министър-председатели, бяха приети 18 конституции, извършени бяха 19 държавни преврата.