Министерството на отбраната е започнало тихомълком да променя критериите, по които ще се оценяват офертите за доставка на западни изтребители за армията. Институтът по отбрана към МО е предложил промяна в изискванията, с които при бъдещия избор се дава преимущество на употребявани американски изтребители, твърдят източници от МО пред "Сега".
Предложението на института е направено в края на миналия месец, а задачата му е възложена от МО веднага след като ген. Румен Радев напусна поста си. Така е използвано времето, в което ВВС бяха без командващ. В момента този пост се заема от бившия ни военен аташе в САЩ ген. Цанко Стойков. От щаба на Радев, който е кандидат-президент на БСП, казаха, че той няма да коментира въпроса засега.

Заради подмяната на критериите вчера възникна скандал в парламентарната комисия по отбраната, която изслушваше министър Николай Ненчев. Предложенията на института, който в момента се ръководи от бившия служебен министър Тодор Тагарев, изменят изцяло разработките, направени от борда по избор на нов западен изтребител, който се водеше от ген. Радев. Работната група беше подготвила специална формула по предварително зададени критерии, с която щяха да се оценяват офертите на производителите. Въпреки че е много трудно да се сравняват нови със стари изтребители, екипът на ВВС беше успял да предложи формула, която да оцени реално офертите. Основните претенденти да доставят самолети на ВВС са САЩ, Португалия и Израел с употребявани F-16, Италия - с втора употреба "Юрофайтер", и Швеция с нови "Грипен".

Според плановете на министерството трябва да бъдат купени общо 16 изтребителя на два транша. За първите осем от тях, съответната инфраструктура и оборудване са предвидени 1.5 млрд. лв. Новите промени в критериите обаче дават превес на употребяваните щатски изтребители. Едно от измененията е свързано с критерия "Очакван живот". Ако във варианта на ВВС се дава сериозно предимство на този показател - 25%, в този на института е само 5%. Така почти няма да има значение дали се купува нов изтребител, който ще бъде използван следващите 30-40 години, или трета употреба самолет, на който ще се лети само 10 години.

Точно толкова се очаква да бъдат използвани португалските F-16, за които има най-голям натиск да бъдат купени. Втората промяна е свързана с въвеждане на нов критерий "Военно сътрудничество". От ВВС не са искали той да има тежест при избора, тъй като България си сътрудничи основно със САЩ във военната област. Докато Швеция е в губеща позиция, тъй като тя не е страна - член на НАТО, и на практика такова сътрудничество липсва. Предложението на института обаче е този показател да има сериозна тежест в оценката на офертата.

Третото предложение на института е да отпадне изискването изтребителят да изпълнява мисии "въздух-земя". Така вместо многоцелеви изтребител ВВС ще си купят "осакатен" боен самолет и ще трябва да продължат да поддържат руските Су-25 в Безмер. Това пък противоречи на плановете на МО да се освободи от съветското въоръжение. Също така ще се наложи армията да отделя повече пари, за да поддържа различни видове бойни самолети, и така да прахосва средства. Желанието на МО да купи употребявани изтребители не е от вчера. По време на предишното правителство на ГЕРБ почти се стигна до сделка за португалските F-16, които са трета употреба.

В крайна сметка самолетите бяха купени от Румъния. Миналата седмица първите от тях кацнаха в северната ни съседка, след като бяха ремонтирани и модернизирани. Сегашната португалска оферта предвижда продажба на останалите свободни F-16. В същото време Израел предлага на България доста по-нови F-16, но в МО се правят, че не виждат офертата. За покупка на неупотребявани изтребители засега не става и дума. От министерството все още не са направили официално запитване за оферта от производителя на "Грипен" - СААБ. Все още не е ясно дали новото ръководство на ВВС ще се съгласи с предложените от Института по отбрана промени. Работната група по избора на изтребител най-вероятно няма да се съгласи с подобни промени. Ген. Цанко Стойков обясни в сряда, че се е запознал с проекта, който вече е "допълнен от специалисти".

"На този етап мога да кажа, че сме направили предложение, което очакваме да бъде разгледано и да бъде утвърдено", посочи вчера ген. Стойков, но не стана ясно дали предложението включва измененията на Института по отбрана. По време на вчерашното заседание на комисията по отбрана въпросът за подменените критерии беше повдигнат от депутата от БСП Атанас Зафиров. Той попита дали е вярно, че продължителността на експлоатацията на бъдещия изтребител, който е най-важният критерий, е била сведена до нула в проекта за избора. "С назначаването на правилния човек сте сложили кой да направи тази промяна", каза Зафиров, цитиран от "Канал 3" по повод назначаването на Тагарев за шеф на Института по отбрана.

Има ли промяна в критериите за покупката на новия изтребител, попитаха Ангел Найденов от БСП, Валентин Радев от ГЕРБ и шефът на комисията по отбрана ген. Михо Михов от АБВ. През цялото време министърът увърташе, не отговори директно на въпроса и се оправда, че не бил оказвал натиск нито на работната комисия, нито на Института по отбрана, които трябвало да постигнат консенсус по проекта. "Аз не казвам, че сте оказали натиск. Питам - вярно ли е, че има променени критерии", настоя Найденов.

"Чувам, че някой променя критерии", не скри неприятната си изненада и Валентин Радев, който напомни на Ненчев, че нищо не се е променило от заложените критерии през 2012 г., и предупреди: "Никой няма право да пипа критерии, не би трябвало никой да си позволи такова нещо!". Радев изказа и недоволство, че министерството е загубило 6 месеца, след като парламентът гласува 1.5 милиарда за покупката на нов многоцелеви изтребител. Ненчев призна, че лично е виновен за протакането, но държал новият началник на ВВС да се запознае подробно с проекта. От своя страна командващият обясни, че следобед щели да му докладват за параметрите, и се направи, че нищичко не знае. Попитан дали е възможно смяната на критериите да промени методиката за оценка, тоест да наклони везните към едната фирма, Ненчев отговори: "Твърде вероятно е. Те са от изключително важно значение". Проектът за купуването на нов тип боен самолет ще бъде разгледан следващата седмица в Съвета по отбрана към МО.