Темата за бежанците се оказа сред най-обсъжданите по време на предизборната кампания. Още в началото й депутати от БСП атакуваха правителството, че се кани да превърне страната ни в хъб за мигранти и според приетата програма за интеграция на бежанците харчи пари от хазната, за да ги устройва. "Стандарт" потърси мнението на зам.-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов по въпроса.
- Г-н Ципов, опозицията в лицето на БСП атакува правителството заради програмата за интеграция на бежанци. Разкажете ни какво точно предвижда тя?  
- Нека да започнем още от там, че през 2015 година Народното събрание прие промени в Закона за убежището и бежанците във връзка с ангажимента да въведем в българското законодателство директиви на Европейския съюз. С тези промени бе предвидено създаването на нов чл.37а в Закона за убежището и бежанците, който гласи: "На чужденците с предоставено убежище и международна закрила се предлага сключване на споразумение за интеграция, в което се определят техните права и задължения, както и правата и задълженията на съответните държавни или общински органи". Условията и редът за сключване, изпълнение и прекратяване на такова споразумение се определят с наредба, приета от Министерски съвет. За изпълнението на законовото изискване в началото на тази година бе сформирана работна група, която включваше представители на редица министерства и ведомства. Тази група работи няколко месеца и през пролетта  проектът на наредба бе публикуван за обществено обсъждане. От там нататък започнаха консултации и с Националното сдружение на общините. Това доказва, че не може да става дума за нещо тайно и секретно. Тук трябва да отбележим от къде идват критиките, а именно от БСП, че със секретно постановление ще се разселват чужденци, незаконни мигранти. Това са абсолютни лъжи, такива, на които само БСП са способни. 
Да попитам нещо. По време на правителството на Пламен Орешарски бяха приети три постановления на Министерския съвет и още няколко акта, с които от държавния бюджет за справяне с миграционния натиск са похарчени около 70 млн.лева. Едното от тях е с дата 22.11.2013 година и е на стойност 10 632 800  лв., другото е с дата 25.02.2014 година на стойност 22 500 000, а третото е с дата 20.05.2014 година на стойност 35 000 000 млн. лева. От Европейския бежански фонд са предоставени над 7 млн. евро. Някой от обществото тогава да е разбрал, че са похарчени такива пари? Голяма част от тези пари не са отишли само за МВР и "Гранична полиция", но и са отишли за Държавната агенция за бежанците, Българския Червен кръст и неправителствени организации. Дали тези актове на правителството на Орешарски са били тайни?
- Какво конкретно предвижда въпросната наредба да получава като привилегия един бежанец?
- Искам да отбележа още веднъж, че не става дума за незаконни мигранти, а за чужденци, получили бежански статут. За да се сключи споразумение за интеграция на бежанец, трябва да са налице няколко условия. Първото от тях е Държавната агенция за бежанците да изготви т.нар. интеграционен профил на чужденеца, който има предоставено убежище или има международна закрила. На второ място общината, която е проявила интерес да интегрира бежанци, трябва да подготви индивидуален интеграционен план за чужденеца, с когото ще се сключи споразумението, като отчита цялата информация за него - семейно положение, възраст, гражданство, ниво на образование, професионален опит, квалификации, умения. Този индивидуален интеграционен план е неразделна част от това споразумение за интеграция. От там нататък какви мерки съдържа самото споразумение за интеграция - провеждане на обучение по български език, здравно осигуряване и обслужване, професионално ориентиране и включване на обучение за възрастни, включване в програми и мерки за заетост, както и осигуряване на жилищно настаняване. Този въпрос обаче е доста по-сложен, тъй като зависи от жилищния фонд, с който разполага съответната община. За съжаление много малко са българските общини, които в момента разполагат със свободен жилищен фонд за българските граждани, камо ли да мислим, че ще можем свободно да се предоставят жилища на бежанците. Това трябва да е ясно, защото от "БСП Лява България" направиха спекулация по темата. Отново искам да е ясно, че всичко това е част от европейско изискване.  Не на последно място самият бежанец трябва да иска да се сключи такова споразумение, което е със срок една година и има много ясни условия кога може да бъде прекратено. Всичко е записано в наредбата. Отново искам да акцентирам, че няма и не е имало нищо скрито и тайно. Не се касае за секретни постановления. БСП размахваха преди дни един-единствен лист на постановлението, с което е приета наредбата. Тя е публикувана в брой 65 на Държавен вестник от 19 август.
- Какъв бюджет е заделен за това? От къде идват парите?
- Към настоящия момент заделени средства от националния бюджет няма. В самата Наредба чл.18 гласи - "източници на финансиране на мерки и дейности за интеграция са европейски фондове като Фонд "Убежище, миграция, интеграция", Оперативни програми, Европейският социален фонд и Европейският фонд за регионално развитие, Кохезионен фонд. 2. Международни и чуждестранни финансови инструменти като Норвежки финансов механизъм и други; 3. Международни институции и организации. 4. Национално финансиране. Терминът "национално финансиране" не означава на 100% средства от държавния бюджет. Разбира се, че всяка една община може да прецени и да планира средства в своя бюджет или пък Държавната агенция за бежанците, когато има ангажимента да подготви тази процедура. Но категорично искам да заявя, че към настоящия момент няма предвидени средства от националния бюджет за сключване на споразумения за интеграция на бежанци. България изпълнява сега и ангажимент по механизма за релокация, според който за три години трябва да бъдат релокирани от Гърция и от Италия 1300 бежанци. Към настоящия момент на територията на България има 21 сирийци. Ние поставихме като изискване за този механизъм да става дума за бежанци от сирийски произход и по-възможност да са със семейства. За тези лица единствено през тази година има предвидени средства във фонда "Убежище, миграция и интеграция", но до сега нито един от тях не е заявил интерес да сключи споразумение за интеграция. Всички тези твърдения на БСП са поредните им лъжи. Те започнаха да обясняват, че ние ще заселваме България с незаконни мигранти. Това въобще не отговаря на истината. Трябва да стане ясно на всички български граждани, а не да се предизвикват техните страхове. 
- Г-н Ципов, миналата седмица бе даден старт на Европейската гранична и брегова охрана именно от нашата страна. Какво означава това?
- Това, че страната ни бе определена като държавата, в която да бъде обявен стартът на новата европейска агенция, е безспорен успех. Той се дължи на усилията на правителството и лично на премиера Бойко Борисов. Той успя да убеди своите колеги - европейските лидери, че стартът на дейността на тази нова агенция трябва да е в България. Категорично трябва да заявим сега, че българските граници се охраняват добре и с капацитета на МВР, и със съдействието от страна на въоръжените сили на Република България. Сега трябва да се похвалим, че ще бъде увеличен значително и броят на служителите в тази нова европейска агенция за гранична и брегова охрана, които ще подпомагат охраната на българската държавна граница.
- В медиите непрекъснато се появяват информации за населени места, където ще се изграждат центрове за настаняване на бежанци? 
- Да, вчера например се появиха спекулации за с. Телиш, Плевенска област, и с. Бояново,  Ямболска област. Искам категорично да заявя, че терени за тези центрове не са определени. Ще ни бъдат предоставени европейски средства, с които ще се изграждат само временни центрове извън населените места, но при условие, че многократно се увеличи миграционният натиск. Не сме изправени пред такива условия в момента, но сме длъжни да предвидим и такава хипотеза.