Възмутен от засилването на руските въздушни удари срещу сирийските бунтовници в Сирия, Европейският съюз сега има по-малка вероятност да смекчи санкциите срещу нея заради Украйна, твърдят дипломати. Някои в съюза дори повдигат въпроса за допълнителни наказателни стъпки срещу Кремъл, пише Ройтерс, цитиран от БТА.
ЕС твърди, че конфликтите в Сирия и Украйна трябва да се разглеждат отделно, но последната военна офанзива на Дамаск и неговия съюзник Москва срещу държания от бунтовниците Източен Алепо още повече помрачава и без това обтегнатите отношения между Москва и Евросъюза.

Това отслабва позициите на Италия, Унгария и други, които постепенно увеличаваха натиска за облекчаване на санкциите, за връщане към нормален бизнес и към подновяване на отношенията с Москва след налагането на първите наказателни мерки (срещу нея) заради анексирането на Крим през март 2014 г.

"Ясно е, че офанзивата срещу Алепо променя мисловните нагласи на някои (хора). Ще бъде невъзможно да се подкрепи смекчаването на санкциите заради Украйна в сегашния контекст", каза един външен министър от ЕС.

Френски дипломатически източник изрази подобно виждане, като каза, че "изгледите за вдигане на санкциите срещу Русия заради Украйна са практически нулеви след Алепо".

Франция смята, че атаките над Алепо представляват военни престъпления и настоява действията на Сирия и Русия да бъдат разследвани. Официални представители на ЕС и НАТО заявиха в понеделник, че санкциите срещу Русия не трябва да бъдат отменяни.

"В момента просто няма желание за смекчаване на санкциите. Украйна е друго нещо, но това, което става в Сирия, не създава атмосфера за каквото и да е цялостно подобряване на отношенията с Русия", каза дипломат в Брюксел.

Лидерите на ЕС ще обсъждат отношенията с Русия на срещата си на 20-21 октомври в Брюксел.

Главните икономически санкции на съюза срещу Русия заради Украйна засега остават в сила до края на януари. Те включват ограничения на руския достъп до международно финансиране, свиване на сътрудничеството с Москва във военната и енергийната сфера, черни списъци на хора и организации, както и ограничения за бизнес с анексирания от Русия Крим.

Италианският премиер Матео Ренци отдавна настоява за задълбочен дебат по въпроса с аргумента, че кризата в Украйна, където Русия подкрепя бунтовниците в източната й част, не трябва да изключва по-широко икономическо сътрудничество. Италия е подкрепяна (по този въпрос) от Гърция, Кипър, Словакия и Унгария, които настояват за повече бизнес с Русия - главен доставчик на газ за ЕС, не на последно място за да се подпомогне икономическият ръст.

"Нещата вървят от зле към по-зле. Никой не би се осмелил да иска смекчаване. На този етап "гълъбите" ще са доволни, ако нещата останат на сегашното си положение", каза друг дипломат в Брюксел.

Русия заявява, че никога няма да върне Крим на Украйна. Усилията на страни начело с Германия и Франция за налагане на едно по-широко мирно споразумение в Източна Украйна са блокирани от много месеци.

Руският президент Владимир Путин трябва да се срещне с някои лидери от ЕС и Украйна на 19 октомври за продължаване на разговорите. Очаква се украинският президент Петро Порошенко да бъде в Брюксел по време на срещата на върха на ЕС, а по-късно ЕС ще има среща на върха с Украйна на 24 ноември.

Според дипломати Франция води дискусии дали да бъдат налагани нови санкции на Русия конкретно заради действията й в Сирия, където Москва подкрепя президента Башар Асад в 5-годишната гражданска война.

Миналата седмица Москва наложи вето на френска проекторезолюция в Съвета за сигурност, изискваща незабавно прекратяване на въздушните удари и на военните полети над Алепо.

В понеделник външните министри на ЕС ще обсъждат реакцията на съюза на унищожителните бомбардировки над Алепо.

Но Германия изглежда е против нови санкции срещу Москва и дипломати в Брюксел са скептично настроени относно изгледите за някакво бързо решение по този въпрос, тъй като липсвала "критична маса" сред страните членки на ЕС. "Дори обаче да е твърде рано целият ЕС да стигне до обща позиция, самият факт, че такива дискусии се водят, изпраща сигнал на Русия", каза друг (дипломат).