И законите у нас не могат да съборят Ценко Чоков от кметския престол. Докато е в ареста, той не само че управлява Галиче и се води в отпуск, но и е повишен от общинския съвет. От септември соченият за гангстер и рекетьор е председател на комисията за земераздаване. "Ще подписва от ареста, ако трябва", подиграли се със земеделците в региона общинските съветници, пише "България днес".
Явно Чоков прави каквото си иска в района на Бяла Слатина, а прокуратурата до момента не се е самосезирала по случая, за да отстрани компрометирания кмет от удобното кресло.

Ценко Чоков и синът му Мартин са задържани и тикнати в ареста в края на май. Чоков е с обвинение за ръководене на организирана банда за лихварство, рекет, нанасяне на средна телесна повреда, отвличане и отправена закана за убийство.

В четвъртък Апелативният специализиран съд отказа да уважи искането на Ценко и сина му Мартин да излязат на свобода. Затова пък защитата на Чокови поискала забрана за журналистите да присъстват в залата.

Докато тече съдебната сага срещу скандалната фамилия и останалите мъже, сочени за членове на бандата, Чоков е в официален отпуск, който се удължава периодично с молби от адвокатите му. Последно отпуската на кмета на Галиче е удължена до 23 ноември.

"Налице е грубо нарушение на закона. Никой управител на фирма или държавно учреждение няма право да си пуска два месеца поред годишен отпуск и да не се вясва на работа. Трябва да има поне един ден между двете отпуски, в който той да е в кабинета си и да си върши работата. Тоест в момента Чоков не си изпълнява задълженията, но отказват да го махнат", бесни са жителите на Галиче.

Докато Галиче се бунтува срещу стабилните позиции в общината на Чоков, един от сочените за членове на бандата е пропял срещу кмета. Това е общинският съветник от ДПС в Бяла Слатина Касъм Касъмов. Макар той също да е с повдигнато обвинение за участие в бандата за рекет, прокуратурата неясно защо не поиска задържането му.

Въпросният Касъмов е свидетелствал срещу Чоков и е направил самопризнания. Целта му била да отърве тежките наказания, които предвижда законът. "Сега ще се отърве с по-малко от 5 години в пандиза, защото се е разприказвал и е съдействал на полицията", коментираха разследващите.

Касъмов бе сочен за дясна ръка на Чоков и тъй като в момента е свободен като птичка, се опитва да притиска свидетели срещу шефа си, алармират още потърпевши от Галиче. Те бяха засекли Каъсмов в болницата на Бяла Слатина да заплашва пребития от хора на Чокови Цветомир Таралански-Цоло.

Касъмов се появил с охрана и заставил бития да мълчи и да оттегли показанията си срещу Ценко Чоков. В противен случай щели да страдат жена му, детето му и дядо му.
Срещу Чоков са свидетелствали близо 150 души, които твърдят, че са малтретирани и изнудвани с години. Никой от тях не желае да оттегли показанията си, макар защитата на Чокови да твърди, че тези хора са компрометирани, и иска заличаването им от процеса.

След Нова година Чоков ще се сдобие и с още едно обвинение по разследване за скандално присвояване на чужди земи. "По това дело има над 800 свидетели, които са били ограбени от Ценко Чоков. В момента е удължен срокът за разследването, тъй като се чакат резултатите от няколко графологични експертизи, които ще установят истински ли са подписите под документите, с които са присвоени земите на хората", разкриха още източници от полицията.

Синът му Спас плаши наред

Свободният син на Ценко Чоков – Спас, продължава да заплашва свидетели по делото срещу баща му и брат му. Той бръмчи с луксозната си спортна кола из града, а полицаите си затварят очите за нарушенията и скандалите, в които се замесва. Така например той не е разпитан дори като свидетел за зверския побой над Цоло Таралански. Ченгетата отказват да привикат сина на Чоков, въпреки че 8 души твърдят, че Спас е участвал в мелето.

Междувременно разследването за мелето сякаш е замразено. "Цоло не излиза от дома си, носът не си подава. Но по неговия случай няма никакво развитие", разкриха близки до пострадалия.