Часове, след като стана ясно, че е починал кралят на Тайланд, страната изпадна в истинска и непресторена скръб. Множество хора наизлязоха по улиците, носейки портрета му и ридаейки неутешимо.
Пумипон Адулядет бе най-дълго управляващият крал в света - цели 70 години. Той бе и сред най-обичаните монарси.
 
Според официалното съобщение на Кралския дворец в Тайланд Пумипон Адулядет е починал днес около 15. 52 местно време.
 
Към момента на съобщаването на смъртта всички тайландски телевизии прекъсват програмите си, за да могат да предават на живо кадри от болницата, където умира кралят на Тайланд и околността й, където междувременно се събират стотици опечалени. Повечето от тях са облечени в жълт и розов цвят, които според придворните астролоци са щастливите цветове на краля.

 

За кончината на краля започна да се говори в Тайланд няколко часа, преди тя да бъде официално обявена. Първо бе съобщено за извънредно заседание на правителството и парламента. Премиерът прекъсна планираното си задгранично пътуване.
 
В социалните мрежи започнаха да се разпространяват кадри от болницата. На тях се вижда как лекарите са скупчени и пеят държавния химн. Появиха се също и снимки на катафалката, за която се предполага, че ще бъде използвана за поклонението на краля.
 
Още в сряда от двореца бе разпространено съобщение, в което се твърдеше, че здравословното състояние на Пумипон Адулядет се е влошило. Още същия ден кралят бе посетен от четирите си деца, сред които и коронования принц, който пристигна от чужбина заради влошеното здравословно състояние на баща си.
 
Миналата седмица се наложи кралят на Тайланд да бъде приет в болница, където претърпя няколко процедури и оттогава остана свързан към апаратно дишане и на хемодиализа.
 
Пумипон Адулядет започна да има здравословни проблеми през 2006 г. и оттогава беше често в болница. Управлението му е смятано за едно от най-стабилните в страната, а самият той е приеман като символ на справедлива, политическа система.


 
Наследник на краля ще бъде неговият син Маха Вачиралонгкорн. Още отсега обаче медиите коментират, че за него ще бъде проблем да управлява заради отношението на нацията към баща му, който бе обожествяван.

Тайландският премиер Прают Чан-оча заяви, че официалният избор на наследник на краля ще бъде направен на по-късен етап, а престолонаследникът принц Маха Ваджиралонгкорн е помолил да му бъде дадено време, в което да скърби с тайландския народ.

"Нека изчакаме подходящия момент", заяви Прают. Той заяви още, че принц Маха Ваджиралонгкорн е потвърдил, че ще изпълни задълженията си като престолонаследник след смъртта на баща си, което е сигнал за очакваното му от мнозина възкачване на престола, отбелязва Ройтерс.

"Престолонаследникът потвърди, че осъзнава дълга си и ще продължи да изпълнява задълженията си като престолонаследник".

В Тайланд е обявен 30-дневен траур, по време на който са забранени всякакви празненства и шумни прояви.

Превод и редакция БЛИЦ