Шофьорът Мариян Ламбов, който уби на пешеходната пътека до "Билла" 28-годишната Ина Симеонова от Бургас, ще лежи в затвора една година по-малко, постанови Бургаският апелативен съд. След запознаването с всички материали по делото, обсъждане на доказателствата, събрани на досъдебното производство и в съдебно заседание пред първата инстанция и след проверка на атакуваната присъда, въззивният състав приема, че наказанието „лишаване от свобода“ следва да се намали от четири години и осем месеца на три години и осем месеца, уточняват от пресцентъра на съда.
Увеличен е обаче срокът, през който Ламбов няма да има право да шофира - от 3 на 4 г, съобщава "Флагман".

Шофьорът на товарния автомобил е оправдан по обвинение за допуснато нарушение на правилата за движение по чл.20, ал.2 от Закона за движение по пътищата, според който водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, релефа, състоянието на пътя и на превозното средство, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие.


Мариян Ламбов обяснява как е станал инцидентът

В останалите части присъдата на Бургаския окръжен съд е потвърдена. Съдебният акт може да бъде обжалван и протестиран пред ВКС в 15 -дневен срок. Пътният инцидент с фатален край стана на 25 април м.г. на пешеходна пътека на бул „Тодор Александров“, в посока площад „Трапезица“. 47-годишният Ламбов бил зад волана на товарен автомобил „Ивеко“, когато не видял пешеходката и я блъснал. 28-годишната Ина Симеонова, която излязла да напазарува на дядо си, загинала на място.


Ина Симеонова 

Преди дни избухна обществен скандал, след като стана ясно, че съдия изпълнител притиска почернените родители да платят глоба от 20 лева, наложена приживи на загиналото момиче. От кантората обаче искали да им се заплатят 100 лева заради натрупани лихви.