200 000 лева обезщетение ще трябва да получи 9-годишната Джансер С. от Калоянци, която бе брутално изнасилена в землището на селото. Окръжните магистрати в Кърджали отсъдиха в полза на молбата на майката на детето, разкриха за 24rodopi.com запознати с гражданското производство. Припомняме, че извършителят на деянието Осман О. получи 8-годишна ефективна присъда, която да изтърпи при „строг режим”.
„Искам да си платя за стореното, намирам исковата претенция за основателна”, заяви в хода на съдебното заседание 41-годишният Осман, съобщава 24rodopi.com.

Животът за 8-годишната тогава Джансер се срива на 2 октомври 2014 година. Детето се връща от училище у дома си, преоблича се и отива да чака майка си, която трябва всеки момент да се върне от работа. 

Комшийка на Джансер С. е можела да предотврати бруталното изнасилване на детето. Тя последна е видяла как момиченцето тръгва с Осман О., наричан Дели Осман, но нищо в поведението му не я е усъмнило, че умствено изостаналият й съселянин може да посегне по такъв начин на детето. Буквално минути преди зверския акт, съседката А.Х. седяла заедно с Джансер на пейка в парка в Калоянци, където пасяла кравата си. Докато двете чакали майката на детето, към тях приближил 41-годишният Осман, казвайки на краварката, че търси бащата на Джансер. Тогава тя направила грешката да му посочи, че той не си е у дома, а работи в къщата на техен съселянин. Мъжът казал на Джансер да тръгне с него, като той ще я заведе при баща й… Съседката не реагирала по никакъв начин на думите му.

Няколко часа по-късно, цялото село е вдигнато на крак, за да издирва детето, а пред местната кръчма, окървавеният след акта Осман признал, че е изнасилил момиченцето.

41-годишният мъж завел детето в гориста местност край яз.”Кърджали” и го накарал да седне, след което извадил нож и го заплашил, че ще го заколи. Започнал да я уши, като от страх тя се „престорила на умряла", както твърди момиченцето по-късно пред разследващите. Той свалил дрехите й и извършил полов акт, предизвиквайки тежки разкъсвания по гениталиите на детето. Минути след това мъжът изнасилил момиченцето втори път.

Няколко месеца по-късно Осман бе осъден на 8 години затвор при строг режим. Прокуратурата в Кърджали поиска наказание от 18 години. Магистратите обаче дадоха 12-годишна присъда, която бе редуцирана с 1/3 заради направените самопризнания от извършителя и гледането на делото по съкратената процедура.
Изнасилвачът Осман Осман е роден на 23 октомври 1975 г. в Кърджали. Той е семеен. Има начално образование. Работи в яйцеферма в Перперек. Няма противообществени прояви с изключение на една регистрация за кражба.

На детето са извършени спешни медицински интервенции в болницата в Кърджали, като на следващия ден Джансер претърпява и операция. Медицинската експертиза посочила причинени кръвонасядания по шията, разкъсване на задната влагалищна стена, девствената ципа, големите срамни устни, междинницата (пиринеум), външния сфинктер на ануса и предната стена на крайната част на правото черво (ректум), наложило болнично и оперативно лечение и наблюдение, както и трайно разстройство на здравето.

„Вследствие на инцидента започнало да се забелязва промяна в поведението на малолетното дете, което не искало да вижда около себе си мъже, включително и баща си. Когато то вече било в състояние да напуска дома си, започнало да не желае да излиза от него, като и понастоящем излизало съвсем рядко. При проведени разговори с майка си, момичето споделяло, че продължава да преживява случващото се, като това постоянно я травмирало, не можело да спи и често сънувало кошмари, свързани с инцидента.

Вследствие на бруталното изнасилване малолетното дете изключително трудно контактувало с хората. Джансер отказвала да съблича, която и да било от дрехите си, като при опит от страна на майка й да ги свали, започвала да трепери и да плаче. Твърдяла, че никога нямала да живее с мъж и да се омъжи, защото я било страх, че пак ще я наранят жестоко”, се посочва в исковата молба от страна на майката.

„Психическият тормоз е обоснован в исковата молба и с оглед района, в който живее детето и с оглед религията, която се изповядва там. От инцидента насетне всички я знаели като изнасилена, което предопределяло трудност изобщо детето впоследствие да встъпи в брак”, посочват магистратите.