Представляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов отговори пред БЛИЦ на изненадващата атака на председателя на ВКС Лозан Панов, който по-рано днес поиска от него да се оттегли от поста.
Панов посочи като формален повод за абсурдното си искане едноличното решение на Узунов да избере представители от ВСС, които да се срещнат с проверяващите от Европейската комисия.

"Поведението на Лозан Панов е чисто политиканстване. Това е недопустимо за един съдия, който е председател на Върховния касационен съд", заяви пред БЛИЦ Узунов.

На въпрос на медията ни дали се повтаря ситуацията от преди половин година, когато Панов създаде жълта интрига с препратен му есемес от премиера Борисов, Узунов бе категоричен: Тогавашният сценарий се повтаря едно към едно. Същият е случаят със сериала Янева- Ченалова и есемесът, който Панов показа, че е получил от министър-председателя.

БЛИЦ попита Узунов по какъв начин е излъчил членовете от ВСС, които да се срещнат с колегите от ЕК. "На 29 септември получих писмо от Министерството на правосъдието с молба да излъча представители за въпросната среща. Колегите от министерството настояха да дам списък с имената до 30-ти септември. През този период празнувахме 25 годишнината от създаването на Висшия съдебен съвет в резиденция "Бояна" в присъствието на 300 официални гости. От Министерството на правосъдието два пъти ми се обадиха и ме помолиха да дам имената на колегите. Посочих колежката Светла Петкова от съдийската колегия, която е учила на занаят много от магистратите в България. Включих в списъка Милка Итова, тъй като е много добре подготвена, както и колегата Даниела Костова, която беше заместник-председател на Етичната комисия. В списъка посочих още имената на колегата Румен Боев, който е дългогодишен апелативен прокурор, Васил Петров, който има богат стаж като адвокат, Румен Георгиев, който е дългогодишен следовател и Ясен Тодоров, който ръководеше Етичната комисия във ВСС. Заставам категорично зад моите действия. Те са съобразени със закона", каза Узунов.

Попитан дали очаква още компромати от колегите Лозан Панов и Калин Калпакчиев, той отговори: Не се притеснявам от подобно действие, наслаждавам се на Лозан Панов, той вече е утвърден политик.

Ивайло КРАЧУНОВ, БЛИЦ