Шестима американски военнослужещи от Форт Кемпбел откраднали секретно оръжие и снаряжение почти за 1 млн долара, съобщи френският вестник La Tribune. С помощта на две граждански лица то е продадено чрез еBay в периода 2013-2016 г.
Прокуратурата на щата Тенеси ги обвинява в кражба на снайперски прицели, гранатомети, резервни части за автоматични карабини и бронежилетки.

С продажбите на електронния аукцион се занимавали гражданските лица Джон Робъртс и Кори Уилсън. Те съхранявали стоката в таен склад в Кларксвил (Тенеси).

Имуществото е продавано зад граница, включително в страни, близо до които има конфликти, например Русия и Украйна. Някои модели са изпратени за Мексико, известно с дефицита от сигурност заради наркотърговията. Останалите страни включват Китай, Казахстан, Молдова, Хонконг, Малайзия, Литва и Румъния.

Обвинението поискало за обвиняемите затвор до 6 години и 250 хиляди долара за мошеничество и нарушение на закона за експорт на оръжие. Кори Уилсън също така е обвинен за пране на пари и го заплашват допълнително 20 г. спрямо своите съучастници.

Превод и редакция: БЛИЦ