Ракът на гърдата е най-честото злокачествено заболяване при жените. Става дума за заболяване, което най-често в ранните стадии на болестта не дава никакви симптоми, пише zajenata.bg
Поради това трудно може да се диагностицира, ако жената не прави редовни самопрегледи на гърдата и не се явява на редовни прегледи с ехо и мамография. Д-р Мая Стойчевска, специалист радиолог съветва как правилно да направите самопреглед на млечната жлеза .

За успешен самопреглед са необходими два фактора - правилно време и правилната техника. Най-доброто време, когато трябва да извършите самопреглед е:
Два дни след приключване на менструално кървене , ако имате редовен менструален цикъл.

Ако приемате противозачатъчни таблетки, прегледът да го направите с първата таблетка от новата кутия. Жените в менопауза трябва го да извършват всеки месец на една и съща дата. Практикувайте самопреглед редовно след 20-тата година.

Правилна техника за самопреглед на гърдата

Самопрегледът се състои в два етапа: разглеждане и опипване.

При разглеждане на гърдата е необходимо да определите наличието на симетрия, определени издатини или вдлъбнатини, както и промени в цвета и структурата на кожата на гърдата. Обърнете внимание на брадавиците: дали са равни, вдлъбнати, навлажнетни. Никога не стискайте брадавичките, наличието на течение, анализирайте по бельото. Прегледът направете, застанали пред огледалото в три позиции: с ръце вдигнати над главата, ръцете спуснати до тялото и ръцете поставени на бедрата с кръста леко наведен напред. Запознайте се предварително и с двете страни.

Опипуването на гърдата трябва да правите в легнало положение, защото в това положение гърдите са равномерно разположни. След това поставяте под глава ръката от тази гърда, която разглеждате. С върховете на пръстите на другата ръка опипвате. 

Изследват дали има твърди бучки, които миналия месец не ги е имало и се различават от други части на гърдата. Изследвате района от ключицата до линията под гърдата, от гръдната кост до пазвата включително и нея.

Ако усетите промяна, не анализирайте сами, отидете на лекар и нека той да направи необходимите анализи.Целта на самопрегледът е навременното откриване на промени, но и съзнанието за необходимостта от редовни експертни прегледи. Редовните прегледи ги изпълнява лекар специалист радиолог, който решава дали трябва да направите ехо на гърдата, мамография, или някакво друго изследване.

Запомнете

Препоръчително е да се започнете с годишни ултразвукови прегледи на гърдата от 30-тата година.
С мамография започва между 36 и 40 г. и се повтаря на всеки 2 години.
Редовните самопрегледи и редовните медицински прегледи позволяват ранно откриване на рак на гърдата и неговото излекуване.
90% от карциномите могат да се излекуват, ако рано се открият. 
Най-важната роля в ранното откриване на рака на гърдата  имат самопрегледът и редовните медицински прегледи.