Кралят на Тайланд Пумипон Адулядет е починал след дълго боледуване, съобщиха в четвъртък от двореца, предават всички световни медии. „В 15:52 той е починал спокойно“ в болница в Банкок, се съобщава в изявление от двореца.
Пред здравното заведение са се събрали стотици симпатизанти на краля, който през по-голямата част от последното десетилетие бе лекуван от редица болести.
Въпреки че лекарите направиха всичко по силите си, състоянието на краля така и не се подобри, допълва дворецът.

Пумипон, който се възкачи на трона на 9 юни 1946 г., бе възприеман като обединяващо звено в политически разделената страна в продължение на седем десетилетия.

Премиерът на Тайланд ген. Прают Чан Оча обяви едногодишен траурен период. През следващите 30 дни обществените сгради ще бъдат с наполовина спуснати знамена, държавните служители са призовани да ходят облечени в черно цяла година, а хората - да не организират никакви тържества през следващия месец, предаде ДПА.

Министър-председателят заяви, че смъртта на Пумипон е най-голямата загуба, която Тайланд е претърпявал от кончината на неговия брат, крал Рама Осми, през 1946 година. "Седемдесетгодишното царуване на Пумипон приключи", каза Прают Чан Оча, който завзе властта в Тайланд през 2014 г. с военен преврат.

Премиерът каза, че Пумипон е избрал своя наследник още през 2002 г. и че правителството ще информира парламента за неговия избор, предаде Ройтерс. Той не назова по име наследника, но най-вероятно става дума за 64-годишния син на покойния крал, принц Маха Ваджиралонгкорн. Ройтерс допълва, че коронация може би няма да има до края на траурния период.