Главният прокурор Сотир Цацаров поиска ВСС да вземе решение дали висшите магистрати трябва да дават изявления в медии, чиито издатели са обвиняеми и подсъдими. Той е предложил питането да е една от допълнителните точки в дневния ред на Висшия съдебен съвет днес, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.
Питането е по повод статия на Калин Калпакчиев от съвета, озаглавена "Съдебната независимост е под обсада". Тя бе публикувана в "Клуб Z" на Огнян Донев, срещу който се водят дела за укриване на близо 62 млн. лв. данъци. Във въпросната статия на Калпакчиев, той заявава, че "главният прокурор се въприемал като главен цензор и министър на истината в антиутопичната си държава "Прокуратурия". Според него не било ясно обаче в чия медия е публикувал, въпреки че на сайта ясно пише, че това е Донев.

Факт е обаче, че мигистрати редовно дават изявления и интервюта в сайтовете на подсъдимия фармацевтичен бос, както и на скандалния бизнесмен Иво Прокопиев.

"Предложението ми не е с оглед на Калин Калпакчиев. Той има право на лично мнение, много пъти го е излагал на много места. Предложението ми не е с оглед и на издателя - за него действа презумпцията за невинност. Въпросът е, че наказателното дело срещу издателя е висящо в Софийския градски съд. Кариерното израстване на съдията по него зависи от съдийската колегия на ВСС, включително и от Калин Калпакчиев. Какъв сигнал излъчваме към магистратите, ангажирани с това наказателното дело", постави проблема Цацаров.