Днешният безобразен скандал на заседанието на Висшия съдебен съвет, където шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов обяви за проверими доносите на банкера - беглец Цветан Василев, разпространени услужливо в негово интервю пред медия на Иво Прокопиев, за пореден път поставя въпроса по свирката на колко задкулисни кръгове играе висшият магистрат и докога ще поставя на изпитание независимостта на съдебната власт.
Още в началото на годината , докато Лозан Панов размахваше есемес, получен от премиера Борисов, едни други негови контакти се появиха в социалните мрежи. Стана ясно, че шефът на Върховния касационен съд е в особено топли отношения с известния адвокат Иван Тодоров. Нещо повече - през октомври 2015 г. председателят на ВКС лично е ходил в работното си време при Тодоров - в неговата кантора. За което свидетелства използването на служебна кола, шофьор и охрана от НСО.

Още тогава медии отбелязаха че, няма драма в разменените честитки между тях за Коледа. Не е проблем, че са приятели. Но щом посред бял ден началникът на най-големия съд в страната отива на крака при мастит юрист, в офиса му, то срещата автоматично се превръща в служебна. Но Панов тогава не благоволи да даде обяснение какви точно съдбовни проблеми на независимата съдебна власт са били решавани във въпросната кантора. 
 

Днес пък го наблюдаваме в ролята на публичен защитник на Цветан Василев, обвинен за източване на стотици милиона лева от КТБ и довел до банкрут банката чрез безразборно раздаване на кредити на свои хора.  Утре подобна закрила от висшия магистрат може да потърси Гриша Ганчев, например. Сетне някое друго знаково име, погнато от закона. А после от Брюксел ще разпъват България на кръст и ще я сочат с пръст за неефективна съдебна система.

Ако Лозан Панов наистина ратува както сам твърди за независима съдебна власт, най-големият му принос тя да стане такава би била незабавната му оставка - сега и веднага. А не, след като раздуха поредния зловонен скандал в нея, да се потули под медийната закрила на изданията на Иво Прокопиев, каквато едва ли някой се съмнява, че ще му бъде отказана. Както и от други медии, спонсорирани от кръговете около Цветан Василев, Иван Костов, Христо Иванов и прочее знайни и незнайни протестъри. Сваляйки тогата, Лозан Панов ще може да се посвети изцяло на адвокатстването в тяхна полза и да го осребри легално. Време му е...