Проектът за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител ще влезе за разглеждане в Съвета по отбрана следващата седмица - в петък. Това съобщи новият командир на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков на честването на 104-тата годишнина на бойната ни авиация.
Той уточни, че проектът, който бе изготвен под ръководството на предшественика му Румен Радев, сега е допълнен от специалисти. Етапите на придобиване и финансовите параметри оставали същите, но авиационните експерти са заложили критериите, по които ще бъдат оценявани предложенията, пише "Монитор". 

Проектът за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител за ВВС се влачи вече години наред. През юни тази година той си проби път през Народното събрание, но оттогава до момента покани за отправяне на оферти не са изпратени. Проектът предвижда два етапа на доставка, като първата порция 8 летателни машини се очаква да пристигнат между 2018 г. и 2021 г. За тях ще се платят 1,5 млрд. лв., в която сума влиза и пълното въоръжение, оборудване и обучение. Останалите 8 самолета трябва да дойдат до 2023 г.

Шортлистата е за две оферти - за втора ръка Ф-16 от Португалия, но с логистичен пакет от САЩ, и за нов Грипен от Швеция.
„Според мен ще бъде най-добрият“, отклони ген. Стойков въпроса дали смята, че ВВС трябва да се спре на нови изтребители, или на втора ръка.

Той подчерта, че приоритетите му ще бъдат свързани най-вече с личния състав. „С осигуряване на достатъчно подготвени летци, инженери, технически състав, логистици и не на последно място представители на зенитно-ракетни войски“, изтъкна ген. Стойков.