Чували сме за генно-модифицираните храни, но какво и колко всъщност знаем за тях наистина. Ще вземем за пример сьомгата. За да достигне по-бързо килограмите, подходящи за да бъде изложена на рибния пазар, учените променят гените на сьомгата като добавят такива на змиорка, пише gotvach.bg.
Тези гени подсилват хормона на растежа целогодишно и резултатът е налице, като след отрицателно време рибите стават огромни. По този начин хората, които ги отглеждат, освен че спестяват време, спестяват също така и пари за хранене и поддръжка, като същевременно получават двойно повече доходи, защото продават сьомга доста по-често отколкото са го правели в миналото. Те могат да си позволят да намалят цената й, а е безспорен факт, че ниската цена подлъгва и повече хора.

Когато обаче купувате нещо евтино на първо място вие трябва да мислите за здравето си и след това и за околната среда. Този нов метод изцяло променя естествената природна селекция във фермата. Мислите ли, че е нормално корпоративните интереси да вземат връх над природата и човешкото здраве? Ако не сте мислили по този въпрос е крайно време да го направите.

Естествено, тези които печелят от новия вид риба, са решени в това да ни убедят, че няма нищо опасно за здравето ни и че тя не е кой знае колко по-различна от обикновената сьомга.

Смятате ли обаче, че ако ГМО сьомгата стане по-евтина и започнете да я консумирате по-често, тези изкуствени гени придадени в нея няма да повлияят и на вашия организъм? Тепърва ще бъдат правени изследвания по този въпрос, но ако ние сами предпочетем натуралната храна можем малко или много да се застраховаме.

Големите компании твърдят, че новият вид сьомга, който създават, с нищо няма да повлияе на развитието на останалата свободно живееща сьомга, но скорошно изследване опровергава това твърдение и излиза с данни, че ако само 60 броя генно-модифицирана сьомга бъдат пуснати при 60 000 броя от диво живеещата, след по-малко от 40 рибни поколения натуралната такава ще изчезне напълно.

Съветът ни е да пазарувате по-скъпи и по-качествени продукти, макар и да ги консумирате по-рядко и в по-малки количества. Запомнете - важно е качеството, а не количеството или в дадения случай истинското пред ГМО-то.