Огромен лобистки скандал постави под въпрос независимостта на съдебната власт! Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов се превърна в адвокат на банкера - беглец Цветан Василев.
Безобразието се разрази по време на заседание на Висшия съдебен съвет, на което Панов тържествено обяви, че доносите в интервюто на доскорошния мажоритарен собственик на КТБ пред медията на приятеля му Иво Прокопиев са проверими.
 
Калин Калпакчиев предпочита да се изявява от сайта на подсъдимия собственик на "Софарма" Огнян Донев

След публичната защита на обвиняемия за източване на 206 млн. лева от КТБ и източване на 4.3 млрд лева от банката чрез кредитиране на шофьорите и секретарките му, Панов стигна и по-далеч, като поиска оставката на представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов под предлог, че еднолично е определил кой от съдебните кадровици да се срещне с европейските прокурори у нас.

Зашеметяващата наглост на Панов бе подкрепена и от скандалния член на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев, добил популярност с оправдателните присъди по мегаделото "Сапард", по което немските подсъдими получиха строги присъди. Непосредствено след оправдателната присъда Калпакчиев се сдоби със златен апартамент в центъра на София.

Задружната атака на Панов и Калпакчиев едва ли е случайна. Двамата се активизираха в навечерието на предизборната кампания за президентските избори, паралелно с фабрикуваните записи от сериала "Янева - Ченалова", които бяха извадени от склада на сайта за телешка журналистика "Биволъ" и присъдружните му "Капитал", "Дневник", "Медиапул" и "Клуб 3". 

Преди месеци шефът на ВКС пусна измислената интрига с SMS-а, който негов колега изпратил до премиера Бойко Борисов. Мишени на подмолната атака и тогава и сега са министър-председателят Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров.


 
 
И докато Панов е избрал за трибуна на лобистките си изказвания заседанията на ВСС, то Калпакчиев лее тирадите си под формата на статии в медията на подсъдимия за данъчни измами собственик на "Софарма" Огнян Донев. Още по-скандалното е, че Калпакчиев контролира работата на Софийския градски съд, където се води съдебното следствие срещу Донев.

Едва ли в която и да е било бяла държава, където правосъдието е издигнато на пиедестал, ще срещнете подобен парадокс - съдебен кадровик да громи колегите си от електронната страница на изправен на подсъдимата скамейка бизнесмен! 

Подобно безумие явно е възможно само в България, където "елитарните" медии на Прокопиев, говорителката на Костов - Стоянка Георгиева и Огнян Донев, го представят като борба срещу задкулисието.

Вече е ясно защо кликата около Цветан Василев роптае толкова яростно срещу преместване на делото му в Специализирания съд. Нали си представяте каква щеше да е развръзката, ако той се беше настанил на скамейката на Софийския градски съд, а след това делото се качи за разглеждане във ВКС.

На какви ли не зрелища ще се нагледаме в разгара на предизборната кампания? Подобно шоу лесно може да бъде организирано с откраднатите близо 5 млрд. лева от финансовата пирамида КТБ, която от уважавана банка се превърна в символ на корупцията.

Подозира се, че мозък на атаката срещу правителството и съдебната власт е политологът Иван Кръстев, който плете схемите си от луксозния си апартамент в центъра на Виена. Той бе и в основата на скандалната рокада с българската кандидатура за ООН. След неговите действия единствения достоен ход на спряганата за всеки един пост в държавата Кристалина Георгиева е да си подаде оставката като еврокомисар.

Сценаристите на коварния заговор срещу България вече са ясни, дано само главните герои на представлението да не са толкова посредствени като кабаретното дуо Панов - Калпакчиев!

Ивайло КРАЧУНОВ