Пандизчии, излежаващи присъди в затвора във Враца, изреваха от високите цени на лавката в институцията.  В писмо, адресирано до Министерството на правосъдието, Ваня Велкова посочва, че наскоро бил сменен доставчикът на затворническата лавка. Той докарвал стока рядко – само веднъж в седмицата, като всичко бързо се разграбвало и след това нямало от къде да се закупи нищо.
След като влязъл във владение, новият доставчик надул цените на предмети от първа необходимост, които са забранени за внасяне в зандана. Така пандизчиите са принудени да плащат цени, неколкократно надвишаващи стойността на продукта и със съмнителни качества, съобщава bulnews.bg.

Така на пример килограм захар се продавал за 3.47 лева за килограм. Прахът за пране е струвал 4 лева за килограм, а течният перилен препарат – 10 лева за литър. Ролка тоалетна хартия била пробутвана на затворниците на цена от 1.38 лева за брой. Хранителните продукти пък били далеч от изискванията за качество. Продавала се извара с изтекъл срок на годност, а на други продукти, като спагети например, въобще не била упомената дата, преди която трябва да се консумират.

„Те може да са лишени от свобода, но не са лишени от права“, казва отчаяната съпруга, чиито мъж излежава присъда. „Спрете да се подигравате с тях започнете да спазвате законите и Вие в тази държава, защото пред закона всички са равни“, призовава тя.
Велкова пита как в най-бедния регион в ЕС – Северозападна България, при високите нива на безработица, лишените от свобода могат да си позволят да плащат подобни суми. Тя подчертава, че редовно плаща данъците си и дори успява да задели пари, които да изпрати на любимия си в зандана, за да може той да поддържа личната си хигиена. Средствата обаче не били достатъчни и мъжът бил принуден да ходи мръсен.

Разгневената жена призовава правосъдният министър незабавно да разпореди проверка на затворническата лавка. В противен случай Велкова се заканва, че ще създаде фондация за правата на лишените от свобода и ще заведе дела срещу държавата.