Политици, военнослужещи и ветерани се събраха на площад „Народно събрание”, за да поднесат венци и цветя пред Паметника на летеца по повод празника на авиацията и на Военновъздушните сили. В ритуала участваха командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, началникът на отбраната генерал Константин Попов, депутатът от АБВ ген. Михо Михов, съветникът по отбрана на министър-председателя Аню Ангелов и други.
На събитието трябваше да присъства и военният министър Николай Ненчев, но той така и не се появи сред множеството, дошло в градинката пред Софийския университет.
 
 
 
Преди 104 години, на 16 октомври 1912 г., пилотът поручик Радул Милков и наблюдателят поручик Продан Таракчиев със своя самолет „Албатрос” изпълняват разузнавателен полет над Одринската крепост и успяват да хвърлят две ръчни гранати над гара Караагач.
 
 

Това е бойното кръщение на младата тогава българска военна авиация.
 
 

Датата на първия боен полет в историята не само на нашата, но и на Европейската авиация - 16 октомври, е приета за официален празник на Военновъздушните сили на Република България.
 

 

По повод днешния празник по-късно днес на  тържествено събрание в столицата личният състав на ВВС ще бъде поздравен за успешното изпълнение на задачите по време на учения, охрана на въздушното пространство на страната,  в издирвателно-спасителни операции, погасяване на пожари, при транспортиране на медицински екипи за донорски операции. За проявен висок професионализъм ще бъдат наградени военнослужещи и цивилни служители със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на ВВС.

По повод празника на авиацията и на Военновъздушните сили Националният военноисторически музей (НВИМ) организира Седмица на авиацията. В работните дни на музея от днес, 12 октомври, до 16 октомври (неделя) посетителите на музея ще имат възможност да видят непоказвани експонати, свързани с живота на българските летци, оставили ярка следа в историята на България. 

Музеят на авиацията в Крумово също ще отбележи празника с Ден на отворени врати от 10.00 до 17.00 часа на 16 октомври (неделя).