За поредна година „Форбс” излезе с класация на най-добре печелещите мъртъвци. Става въпрос за знаменитости, отдавна отишли си от този свят, които обаче продължават да генерират приходи чрез името или марката си, съобщава „Дейли Мейл”.
През 2016 година Майкъл Джексън безспорно е Кралят. Името и творчеството му са спечелили 825 млн. долара. Той почина през 2009 година. Разликата между него и втория в класацията е поразителна – близо 20 пъти.
 
Второто място се заема от Чалрс Шулц, създателя на „Фъстъчетата”. Той е спечелил 48 млн. долара.
 
Причината за зашеметяващата разлика между Джако и Шулц е решението на собствените на имотите на Краля на попа да продадат неговия дял от каталога на „Бийтълс” на „Сони” за 750  млн. долара. Звездата закупи правата върху музиката на „великолепната четворка” през 1984 г. за 47,5 млн. долара. След това продаде половината от дяловете си на „Сони” за 115 млн. през 1995. Останалата част беше продадена на компанията през март тази година.
 
На трето място се нарежда голфърът Арнолд Палмърс. Той почина на 25 септември и очевидно голяма част от неговото състояние от 40 млн. долара е спечелено приживе.
 
Кралят на рокендрола Елвис Пресли, който напусна този свят през 1977 година, е четвърти в класацията с 27 млн. долара за тази година. След него е Принс, който почина през април, с 25 млн. долара.
 
Ето и останалите в класацията:
 
Боб Марли – 21 млн. долара
Теодор Гайсел-Д-р Сюс – 20 млн.
Джон Ленън – 12 млн.
Албърт Айнщайн – 11,5 млн.
Дейвид Бауи – 10,5 млн.
Стив МакКуин – 9 млн.
Елизабет Тейлър – 8 млн.
 
Превод и редакция: БЛИЦ