В сезона на настинките и грипа винаги се доверяваме на силата на билките. Има редица полезни аромати, които често използваме и в кулинарията, а те правят ястията ни по-вкусни и по-здравословни.
В следващите редове споделяме за 4 полезни билки, които може да отглеждате у дома или в градината. Тяхното мощно действие ще ви помогне да облекчите по-бързо неразположенията свързани с настинката или грипа.

Риган
Риганът съдържа карвакрол и розмаринова киселина, която е мощен антиоксидант. Двете ценни съставки в билката по естествен път успяват да потиснат нивата на отделения хистамин и да спомогнат за отпушването на назалния проход и дихателните пътища.
Също така антиоксидантите в ригана подпомагат имунната система, което намалява риска от настинки и грип, а също така спомага и за по-бързото ни възстановяване, когато не сме във форма. Риган може да добавяте към ястията или да го приготвяте като чай.
Тъй като билката е многогодишно растение, няма да ви бъде трудно да го отглеждате. Не е претенциозно, обича слънцето и добре дренираната почва. Добре е да го засадите в контейнер саксия.

Евкалипт
Евкалиптът дължи своите лечебни свойства на цинеола, който се съдържа в него. Той има отлично отхрачващо действие и спомага за облекчаване на кашлицата, успокоява раздразнените и възпалени синуси. Също така евкалиптът съдържа антиоксиданти, които подпомагат имунната система по време на настинка.

Може да сушите листата на растението и да си приготвяте чай от него. У дома може да го отглеждате като дръвче. В дневната или градината той ще добави повече красота. Евкалиптът се нуждае от слънце, затова е добре да го поставите до прозорец с южно изложение. Рядко е необходимо подкастряне. Стремете се почвата да е добре дренирана, да не е песъчлива или варовита.

Мента
Една от най-добрите билки при неразположение е ментата. Тя е богата на ментол, който действа срещу отделянето на хистамин, като по този начин спомага за по-доброто дишане. Подобно на ригана, ментата е лесна за отглеждане в дома или градината.
Ароматната билка се нуждае от повече слънце и добре дренирана почва. Използвайте любимите ви ментови листа за ястия, шейкове, отвари, инхалации.

Бъз
Една от най-добрите билки за подобряване на кръвообращението в целия организъм, „отваря“ белите дробове, подобрява функциите на кръвоносните съдове. Бъз може да отглеждате в градината, където е добре да му осигурите частична сянка. Растението не е претенциозно на грижи.

Източник: За жената