Хиляди представители на средния и дребен бизнес изригнаха като вулкан срещу монопола на горивата, от който в момента богато се възползват големите вериги бензиностанции Shell и OMV.
Потребителите са възмутени от готвените промени в законодателството, които предвиждат едноличните търговци на петрол да внасят авансово 300 000 лева в държавната хазна.

"Това ще убие семействата, които имат една или две бензиностанции. За тях подобни такси са смъртоносни. Те няма да могат да си позволят такива данъци и ще фалират. Промените в закона обслужват картелите", гневят се търговците на петрол и петролни продукти в социалните мрежи.

Те не могат да проумеят защо законодателните промени са рестриктивни дори и по отношение на висшето образование, което трябва да притежават управителите на подобен род фирми, които задължително трябва да са с инженерна специалност.

"Подобни промени ще изхвърлят всички еднолични търговци на петрол, а вериги като Shell, "Ромпетрол" и OMV сами ще си определят цените на горивата. Като нищо след няколко месеца бензина и дизела ще подгонят 3 лева", прогнозират от средния бизнес. Те смятат да внесат петиция в Народното събрание и Министерския съвет, с която да се противопоставят на промените.

За картел в горивата призна вчера и шефката на КЗК Юлия Ненкова. 

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини дружествата „Еко България“ ЕАД, „Shell, „ОМW, „Нис Петрол“ ЕООД и „Петрол“ АД , че имат картелно споразумение за цените.

„Докато аз съм ръководител, няма да има препоръки, а санкции”, подчерта шефът на КЗК. Тя поясни, че твърдението за картел на горивата не подлежи на обжалване. 

Вчера обвинените в картел компании обявиха, че ще обжалват решението.