Ръчната скоростна кутия много скоро може да изчезне от оборудването на компаниите. Поради наличието на все повече предавки, ръчното превключване започва да става трудно и почти невъзможно. С наличните планове за поставянето на 10 и дори 12-степенна скоростна кутия, компютрите ще трябва да се намесят.
Има и още една голяма подробност - нито един човек не може да победи компютъра в битката за правилното превключване. Поне това казва Майкъл Хюго Лейтърс, един от главните технолози във Ferrari. Италианската компания може да се смята за една от последните, които се отказва от този контрол на скоростта. Така направиха Lamborghini, McLaren и дори Mercedes.

Повечето фирми вече не предлагат и възможност за ръчно превключване от волана. Единствената компания, която все пак смята да запази класическата скоростна кутия или близкото изживяване до нея ще е Porsche. Немската компания осъзнава, че клиентите много често предпочитат тази автомобилна нирвана и смятат да запазят опцията си в своите спортни автомобили.

И още по-важното е, че компанията ще задоволява желанието на своите клиенти, докато те искат такова. Нека не забравяме, че Porsche все пак са истински виртуози в изработването на автоматични скоростни кутии и именно това означава, че животът на класическата също ще бъде кратък.

Източник: Men.hotnews.bg.