„Парламентарната група на АБВ, както и аз лично, гласувахме „против“ вчерашното решение на НС да се саморазпусне в едномесечна ваканция“, коментира тази сутрин в ефира на програма „Хоризонт“ на БНР депутатът от АБВ Мариана Тодорова.
Тя добави още: „Гласуването „въздържал се“ също е израз на неодобрение на решението. Някои колеги гласуваха „против“, други „въздържал се“, обаче това на практика е отрицателен вот. Бяхме изненадани от предложението на „Атака“, тъй като в проекторешението беше заложено последните две седмици преди вота да сме в неработен режим. Действително работата на парламента беше доста мъчителна поради липса на кворум. НС се превърна в трибуна за предизборни битки, а това е доста некрасиво и поставя в неравностойно положение кандидатите, които нямат възможност за такава трибуна. В крайна сметка от отговорността на партиите, от съзнанието на депутатите, зависеше дали ще се провеждат нормални пленарни заседания“.

Мариана Тодорова обобщи: „Категорични сме обаче, че едномесечната пауза в работата на НС дава лош сигнал към обществото. Защото, за съжаление, парламентът е сред институциите с много ниско доверие сред хората и това само ще допринесе още повече за лошия му имидж. И отново се поражда съмнението, че действително е имало някаква договорка между управляващите партии, както и че отново ще се възроди „златният пръст“ на „Атака“. Тяхното предложение очевидно обслужва мнозинството“.

На въпрос на водещата дали АБВ са били потърсени от БСП за свикване на извънредно заседание, Тодорова коментира така: „Никой от БСП не е разговарял с нас, не са ни канили за подписката, която са събирали за свикване на извънредно заседание на НС“. Тя каза още: „Внесохме предложение ограничението на секциите в чужбина да не е до 35, а до 55. Ние сме за стриктно спазване на Венецианската конвенция законодателството да не се променя 6 месеца преди избори, но по-скоро искахме да ползваме този законопроект като аларма, която да покаже, че нещо не е както трябва и така разписан текст няма как да сработи. Виждаме, че във Великобритания има 51 заявления, очаква се такива да има и в Испания и САЩ. Не бихме искали нашите съграждани в чужбина да бъдат ощетени поради страхове, че една конкретна държава като Турция ще се възползва. Не бива нашето законодателство да се прави подчинено заради хипотетични страхове. Могат да се ползват други механизми за въздействие на Турция – повече наблюдатели, застъпници от партиите. Да се обсъдят нарушенията на правителствено равнище и да се вземат дипломатични решения. А не ние тук да съобразяваме правенето на нашите закони със съществуващите нарушения у съседите“.

„Ако има нарушения на основния ни закон, е добре да се сезира КС. Принципно смятам, че присъствието на квадратчето „Неодобрявам, не гласувам за никого“ в бюлетината е добро. Чрез него показваме, че гласуването е задължително, но и че не можем да задължим гражданите да изберат един от посочените претенденти. След като вменяваме задължителен характер на гласуването, трябва да дадем избор на хората да упражнят правото си на свободен избор“, коментира Мариана Тодорова. И добави: „Юристите трябва да прецезират възможностите и проблемите, които биха възникнали при броенето на бюлетините като действителни и недействителни. Ако изборът на много хора е да не подкрепят никого, то това ще илюстрира оспорване на политическата класа в България и на съществуващия парламентарен модел. Тогава можем да мислим и за смяна на сегашната политическата система към президентска република. Може да се отвори този дебат, тъй като има индикации, че е възникнал проблем. Но по какъв начин да се отчита предпочитанието на хората да не гласуват за никого, трябва да решат юристите“.