Имам кауза и тя е просперитетът на българската държава и българите. Това може да се постигне като се преборим с корупцията и картелите и съберем истинските професионалисти и патриоти около себе си. Това каза кандидатът за президент бизнесмен Веселин Марешки в рамките на дебат в ефира на bTV
Влизам в тази битка, за да опонирам на президента Плевнелиев. Да наложа вето на бюджета 2017 г, защо той е антисоциален. Ще премахна пръстовия отпечатък при прием в болница и на трето място ще инициирам референдум за излизане на страната ни от НАТО. Това каза независимият депутат и кандидат за президент Велизар Енчев в същия дебат. Двамата коментираха темата за националната сигурност. „Няма как да си отворим границите. Трябва ни силна държава, която да пази границата. Нелегалните мигранти трябва да се връщат в родините им“, каза Марешки.

Енчев беше по-краен. Той обяви, че като главнокомандващ на Българската армия ще предложи незабавно изтегляне на българския контингент от Афганистан. „След това ще го предислоцирам по границата с Турция“, каза Енчев. „НАТО не е гаранция за нашата национална сигурност, тя ни вреди. Българското небе трябва да се пази от българските ВВС. Трябва да премахнем военните бази в България. Това е посегателство върху нашите интереси, тъй като не получаваме и лев от тях“, каза още той.

„Нямаме интерес от настаняване на войски на наша територия. Това ни прави цел. Трябва да запазим неутралитет“, каза от своя страна Марешки. И двамата кандидат-президенти се обявиха за падането на санкциите срещу Русия, защото това е удар върху бизнеса у нас. „Ако всички политици се бяха представили добре през всички тези години, нямаше да се налагам да си загърбвам личния живот сега“, посочи Марешки. Енчев бе категоричен, че правото на вето трябва да се използва, както и референдумите и обръщението на държавния глава.

Марешки се обяви за промени в Конституцията. По думите му най-големият ни проблем е колективната безотговорност. Той допълни, че трябва да се свика и Велико народно събрание. Велизар Енчев пък добави, че ще настоява президентът да има последната дума при изпращането на български военни контингенти в чужбина, след като носи отговорност за тях.