Свещеникът, който помага на хора в затруднено положение, е назначен за игумен на Добридолския манастир "Света Троица". Светата обител се намира на 35 километра от Видин и не е от най-популярните дестинации у нас за поклоннически туризъм, съобщава "България днес".
"Официално бях назначен за игумен на 1 септември тази година. Имам много работа покрай приютите, но нямаше как да откажа - нужно е и време за послушание. Сега ангажиментите ми са още повече, тъй като много неща в манастира трябва да се оправят", разказа дядо Иван.

Той сподели, че при пристигането си в манастира дори нямало свещи и се наложило да купува. Освен това леглата от стаите били разпродадени за желязо, а самите помещения са в отчайващо състояние. "Работата е много, а средствата са малко. Трябва да се направи основен ремонт, за да може мястото да придобие някакъв облик", каза още духовникът.

Отец Иван призна, че посещаемостта в светата обител не е много голяма, но се надява тази тенденция да се промени. "Разкъсан съм на три между манастира и приютите в Нови хан и Якимово. Постоянно ми се налага да пътувам. Сега идва и зима, така че положението ще става още по-сериозно. Бързо и се уморявам заради болките в крака, но вярвам, че ще успея да се справя", добави свещеникът.

"Света Троица" е основан по времето на Първата българска държава (IХ век). След покоряването на Видинското царство от османците са унищожени много храмове и епархийски манастири, между които е и Добридолският манастир. В пълно запустение остава до 1610 г., след което е възобновен от преп. Пимен Зографски. След Чипровското въстание (1688 г.) манастирът отново е разрушен. Последното разрушаване на манастира става по времето на Руско-турската война през 1828 г.

На около 200-300 метра на юг от манастира се намира аязмо с лечебна вода, наречено на светиите Козма и Дамян. Според легендата сляп старец прогледнал, след като си наплискал лицето с лековитата вода.