Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е на посещение в Русия. Основна тема на визитата ще бъде обсъждането на следващите стъпки по изпълнението на решението на Международния арбитраж по казуса с АЕЦ "Белене".
Това ще е втора среща на работната българско-руска група, която заседава във Варна през септември, и същевременно второ посещение на енергийния ни министър Теменужка Петкова в руската столица през последните месеци, съобщава БНР.

В нашата делегация са включени представители на Българския енергиен холдинг и Националната електрическа компания. Те ще преговарят с Държавната корпорация за атомна енергия на Руската федерация "Росатом" и "Атомстройекспорт".

Преди четири месеца, през юни, страната ни беше осъдена да плати 620 млн. евро за поръчано на Русия оборудване за АЕЦ "Белене". Всеки ден просрочка увеличава сумата със 167 хил. евро лихва. Наскоро Народното събрание разреши държавна помощ за Националната електрическа компания, с която да се покрие задължението. Сега се очаква произнасяне и от страна на Брюксел.

Междувременно България очаква нейни представители да видят на място произведеното оборудване, което страната трябва да плати.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ