Още вчера се запознах с обясненията на колегите, които са работили по случая. Погрешно е подаден адресът. Адресът, който първоначално е подаден, се оказва, че изобщо го няма на тази улица, започва търсене, което забавя екипа. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков в ефира на БНТ по повод на закъснялата линейка и починалия човек.
Както БЛИЦ писа случаят разбуни социалните мрежи вчера.

"Имаме създадена работна група и проблемът с телефон 112 ще бъде решен. По думите му грешка е било закриването на спешния телефон 150 при създаване на телефон 112 у нас. Той посочи, че в редица държави аналогичният на телефон 150 номер е бил запазен.

От години има недостиг на кадри в системата на Спешна помощ. Натоварването в системата е много голямо, а заплащането не е високо. Преодоляваме този проблем, като повишаваме заплатите. Това още каза д-р Шарков.

Втората причина за недостига на кадри в системата са условията за труд – транспорта, линейките, апаратурата с която работят медиците. Затова ще бъде закупена нова медицинска техника, нови линейки, ще бъде направен ремонт на филиали на спешната помощ. Това не може да стане за една седмица, но ще бъде направено и съм убеден, че крайният резултат ще бъде добър, заяви д-р Шарков.

Той съобщи, че ще бъдат закупени 600 линейки по програмата за подобряване на инфраструктурата на Спешна помощ. Консултантът е готов с проекта, в края на годината влиза в Европейската комисия и до 2020 г. поетапно ще се подменя автопаркът, така че в края на периода да няма автомобил, който да е по-стар от 5 г. И това върви заедно с оборудването, уточни зам.-здравният министър.