„Топлофикация София” ще чака чак до понеделник следващата прогноза на Националния институт по метрология и хидрология към БАН. Чак тогава ще реши кога да пусне парното. Това съобщи пресаташето на компанията Елизабет Павлова, цитирана от „Телеграф”, като уточни, че все още не са изпълнени всички необходими условия за пускане отоплението на всички.
Температурните условия за включване на парното отопление са изпълнени в София, констатираха от НИМХ. Във всичките дни от 4 до 12 октомври среднонощните температури са били под плюс 12 градуса. В прогнозите, изпратени на „Топлофикация” на 3 и на 10 октомври за следващите седмици, не се съдържат по-високи от 12 градуса денонощни температури.

Не разбирам колко дни още им трябват, за да пуснат отоплението, коментира дежурният синоптик. Тя обясни, че не се очакват високи денонощни температури до края на седмицата, както и през другата. Дори през деня да има покачване на температурата над 12 градуса, то ще бъде за 2-3 часа и няма да е достатъчно да стопли домовете и хората да се почувстват добре. От столичното парно обаче казаха, че според „прогнозата ще има затопляне в следващите дни и това не им давало възможност да пускат още отоплението.

Фактът, че само 4-5 жилищни сгради са поискали да им включат отоплението по желание, говорел, че потребителите не очаквали пускане на парното на всички, обясни Павлова. В момента по желание е подадена топлина към 65 детски градини, 7 училища, 23 офис сгради. Масово отопление поискали посолствата.
Столичната топлофикация искала да избегне също обвинения от гражданите, че им товари излишно сметките за парно.

Само че хората започнаха да пускат електрически уреди, за да се стоплят, и товарят сметките си за ток, коментираха клиенти на парното.