Руският президент Владимир Путин разказа в интервю за френската телевизия TF1, че Москва получила предложение от САЩ да разположи руски военни на път в Алепо, за да се осигури безопасност за хуманитарните конвои. Интервюто е публикувано на сайта на Кремъл.
Путин обяснява, че в Алепо има само един път, по който могат да преминават хуманитарни конвои: от едната му страна са терористите, а от другата са правителствените войски на Асад. „Ние казваме: хайде да изведем бунтовниците от едната страна и сирийската армия, да освободим пътя, да дадем безопасен проход по този път на хуманитарните конвои” – пояснява Путин.

Предложението е фиксирано в документи, обаче няма прогрес.

„Постъпи обаче друго екзотично предложение. Сега ще ви удивя и вас, и вашите зрители. Предложиха ни нашите Въоръжени сили, военнослужещи от Руската армия, да застанат на този път и да осигурят безопасността. Нашите военни са мъжествени и решителни, дойдоха при мен и казаха: да, добре, ние сме готови” – казал президентът.

В отговор Путин предложил това намерение да бъде изпълнено заедно с американските военни. „Ние предложихме, но те (САЩ) веднага отказаха, не искат да се надигнат да изведат бойните подразделения на тези групировки на опозицията и на терористите” – пояснил Путин.

Според него си струва страните да повишат равнището на доверие една към друга и да разберат, че само работейки заедно могат да решават проблемите.

Владимир Путин отхвърли и обвиненията за извършени военни престъпления в северния сирийски град Алепо. Дълбоко съм убеден, че западните ни партньори, на първо място, естествено, САЩ, са тези, които са отговорни за ситуацията в региона изобщо и в Сирия в частност, изтъква руският президент в интервю за френската телевизия Те Еф 1.

Путин обясни въздушните удари в Алепо с това, че те са насочени против Фронта "Ан Нусра", който е включен в списъка на ООН на терористичните организации. Не можем да позволим на терористите да използват цивилни като живи щитове. Не можем и да им позволим да шантажират целия свят, като вземат заложници, заяви руският президент.

За сирийската криза не съществува друго решение освен засилването на държавните институции в Сирия и подпомагането им в борбата с тероризма, категоричен е Владимир Путин.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ВОЙНАТА В СИРИЯ