Бившият президент на Съединените американски щати Бил Клинтън (1993-2001) е трябвало да окаже натиск върху министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас да приеме предложението на кредиторите от Европейския съюз през 2015 г., съобщава онлайн изданието Breitbart, цитиран от "Фокус".
Това става ясно от съобщения от електронната поща на ръководителя на президентската кампания на Хилъри Клинтън Джон Подеста, придобити от международната мрежа за анонимно разпространяване на класифицирани документи „Уикилийкс“.

„Във влак съм и ми е трудно да говоря по телефона. Белият дом ме попита дали WJC (Уилям Джеферсън Клинтън – б.пр.) има достатъчно взаимотношения с премиера Ципрас, за да го извика и да го посъветва да приеме сделката. Може ли да го попиташ дали това е в сферата на възможното. (…)“, пише Подеста до администрацията на бившия президент.

Отговорът, който получава е: „Той каза „да“, но ще му трябва много повече информация, отколкото има в момента. Неговият незабавен въпрос е – натискаме ли (Ангела – б.пр.) Меркел също? (…)“.