Полският заместник-министър на отбраната Бартош Ковнацки описа французите като "хора, които се научиха да ядат с вилица от нас преди няколко века", но отрече двете страни да са въвлечени в дипломатическа война заради провалената сделка за военни хеликоптери, предаде Асошиейтед прес.
В интервю за частния телевизионен канал Ти Ви Ен 24, цитиран от БТА, заместник-министър Ковнацки отрече, че Полша и Франция имат сериозни противоречия, но посочи, че французите са се изложили и разкрили "класата си" след провала на сделката.

"Те са хора, които се научиха да ядат с вилица от нас преди няколко века. Така че може би за това сега се държат по този начин", каза Ковнацки, който е член на консервативната управляваща партия "Право и справедливост".

Тази седмица полското правителство и френският концерн "Еърбъс" си отправиха взаимни обвинения за провала на сделка за милиарди евро, при която Полша трябваше да купи 50 военни хеликоптера от компанията.

Поляците твърдят, че сделката е лоша за Полша, а "Еърбъс" заявява, че полското правителство е подвело компанията и за това ще търси обезщетение.

"Еърбъс" бе избрана след търг от предишната управляваща партия в Полша "Гражданска платформа", преди тя да загуби изборите от "Право и справедливост".

"Гражданска платформа" поиска парламентарна комисия да разследва защо сделката с "Еърбъс" е била отхвърлена. Партията също призова днес правителството незабавно да уволни Ковнацки заради коментара му за французите.

"Той унижи французите, които са наши съюзници в НАТО. Заместник-министър Ковнацки не само няма познания по история, той не знае основни факти и не е наясно с основни правила в дипломацията", каза говорителят на партията Ян Грабиец.