Никой не отрича злото като нещо, което съществува в света, но хората в този списък наистина са най-лошите от най-лошите. Постъпките им спрямо други живи същества са необясними нито от гледна точка на хуманността, нито от тази на науката, пише Listverse, цитиран от expert.bg. И въпреки че нормалните хора трудно биха си представили подобна жестокост, историята е документирала всичко – като пример, който не бива да бъде следван от бъдещите поколения.
6. Илзе Кох е известна като „Кучката на Бухенвалд“ (Бухенвалд е германски концентрационен лагер в околностите на Ваймар), заради садистичната жестокост, която проявявала към затворниците, надзиравани от съпругът ѝ Карл Ото Кох по времена на Втората световна война.



Според някои, тя успяла да надмине дори съпруга си по изблици на жестокост. Едно от най-скандалните обвинения срещу нея е, че убивала затворници с интересни татуировки, след което сваляла нарисуваната кожа, за да може от нея да направи абажури за дома си (въпреки че в дома ѝ не са открити следи от тях). След края на войната тя е арестувана и остава в затвора до 1967 г., когато се обесва в килията си.

5. Дзян Цин

Дзян била съпруга на комунистическия диктатор на Китай Мао Дзъдун. Чрез женска хитрост и умели политически маневри тя успява да се издигне до най-високата позиция в комунистическата държава, бидейки президент за кратко.



Смята се, че тя е основната фигура, задвижила китайската културна революция, по време на която много икономически дейности са прекратени, а безброй културни паметници, исторически сгради и артефакти, антични книги, картини и други богатства са безвъзвратно унищожени. Милиони китайци са насилствено изселени от родните си места и губят човешките си права. Жертвите на тази „културна революция“ варират между 500 000 и 3 милиона души, а преследваните са над 36 милиона.

4. Оливър Кромуел, чието име се свързва със завладяването на Ирландия (1649 г.-1653 г.), бил британски военачалник и водач на Английската революция. Последиците от завладяването на Ирландия са 200 хил. цивилни жертви и 50 хил. ирландци, превърнати в роби.



Кромуел смятал католиците за еретици, което се потвърждава от жестокостта му по време на завоевателните действия. От друга страна, това негово поведение се превърнало в мощен катализатор за сформиранетто на ирландския национализъм, който е познат и до днес.

3. Пол Пот

Пот бил лидер на Червените кхмери и министър-председател на Камбоджа от 1976 г. до 1979 г. Пот налага екстремна политика на аграрен комунизъм, която наложила всички жители на страната, живеещи в градовете, да бъдат екстрадирани в селските райони и принудени да работят в колективни селскостопански ферми.



Комбинацията от робски труд, недохранване, липса на медицински обслужване, строги наказания за всички противници на режима и жестоките екзекуции водят до изтребването на 2 млн. камбоджанци, което всъщност е 1/3 от цялото население. Диктаторът става известен и с масовото унищожаване на интелектуалците, които той нарича „буржоазни врагове“. Червените кхмери организирали масови убийства сред безлюдни полета и погребвали жертвите в масови гробове.

Най-шокиращ е фактът, че, за да пестят боеприпаси, екзекуциите били извършвани с чукове, лопати, брадви или заострени бамбукови прътове.

2. Адолф Хитлер е назначен за германски канцлер през 1933 г., превръщайки се във фюрер през 1934 г. Жестокостите и политическата му кариера приключват със самоубийството му през 1945 г.



По време на Втората световна война завоевателната политика на германския фюрер, базирана на идеята за създаването на чиста арийска раса, коства живота на десетки милиони хора, без да броим жертвите на Холокоста, които наброяват близо 6 милиона.

1. Йосиф Сталин е генерален секретар на Комунистическата партия в бившия Съветския съюз в периода 1922 г. – 1953 г. По време на неговото управление в Украйна върлува толкова сериозен глад, че мнозина го считат за целенасочена политика на геноцид срещу украинския народ. Данните за жертвите на този „Гладомор“ варират между 2,5 млн. и 10 млн. души.



В допълнение към глада в Украйна, в целия Съветски съюз Сталин нарежда чистка срещу всички, които смята за врагове на държавата. Общият брой на жертвите на сталинисткия режим е между 10 млн. и 60 млн. души.