До края на тази година всеки асансьор у нас трябва да бъде оборудван с телефон. Ако това не се случи, те ще бъдат спрени. При инцидент устройството осигурява денонощна директна връзка с фирмата, която поддържа асансьора.Изискванията за поставянето на телефон влизат в сила през 2014 г.. Две години по-късно оборудваните асансьори са едва 20% от общия им брой.
„Не това е най-важното нещо за един асансьор, определено има по-важни неща, на които да се обърне внимание... на безопасността на асансьорите и на тяхната модернизация”, каза Дилян Пенчев, асоциация асансьорни техници, цитиран от bTV.

Освен апарата, собствениците на апартаменти ще трябва да заплатят и сим карта към него, както и монтажа. Така сумата достига близо 300 лева.
Домоуправители се притесняват, че няма да се използва както трябва - Децата ще звънят, дори и големите хора може да звънят за каквото трябва и за каквото не трябва.

От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор настояват за телефонната уредба и отказват да променят крайния срок.

„Две години нищо не се е правело в тази посока, последните три месеца са се активизирали. Има три номера, които са въведени предварително в устройството, така че, ако един техник не отговори, веднага да се пренасочи към следващ”, обясни председателят на агенцията Александър Манолев.

Проверките започват през януари. Асансьор без телефон ще бъде спрян.