Благодарствено писмо до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по повод осигурената от комисията помощ за справяне с миграционния поток изпрати премиерът Бойко Борисов, съобщи пресслужбата на институцията, цитирана от Нова телевизия. Премиерът определя поставянето на началото на новата европейска гранична служба от България като израз на съпричастност, знак за взаимно доверие и отговорност.
"България винаги с готовност е допринасяла за сигурността и ефективното управление на външната граница на ЕС", се допълва в писмото.

Премиерът дава уверения, че отпуснатите от ЕК средства ще бъдат използвани прозрачно за осигуряването на необходимата гранична охрана.

"Лично съм ангажиран за това българските власти да направят всичко по силите си, за да постигнат по-голяма сигурност за всички ни", пише в писмото.

"Знам, че ще продължим да работим заедно по механизма за сътрудничество и проверка, поприемането на България в Шенген и по преговорите за постъпването в еврозоната", добавя министър-председателят.

По неговите думи, само когато посочените процеси приключат, българите ще могат да почувстват всички ползи и ще могат да споделят всички отговорности в ЕС.