Бургаският окръжен съд пусна днес под гаранция от 10 хил. лв. Иван Христов. Кюстендилецът беше арестуван в Бургас в началото на август при спецакция срещу трафика на мигранти на ГДНП, ДАНС и ОД МВР-Кюстендил. Според магистраите обаче няма достатъчно доказателства, от които може да се направи обосновано предположение, че 46-годишният мъж е съпричастен към дейността на бандата. Обвиненията срещу него са за подбудителство към престъпление и той не е хванат на място, за разлика от другите трима от групата.
Спипаната зад волана на пълен бус с иракчани Маргарита Крумова заявила при разпитите, че не познава Христов. Интересното обаче е, че тя е освободена от ареста още на следващия ден срещу 10 пъти по-ниска гаранция – от 1 000 лв, съобщава "Флагман".

Припомняме, че на 4 август маскирани ченгета спряха на бул. „Стефан Стамболов” микробус, натъпкан с 32 нелегални мигранти, между които жени и малки деца. На място е арестувана 49-годишната Маргарита от Кюстендил. Малко по-късно на кръговото кръстовище на бул. „Стефан Стамболов” и ул. „Транспортна” бил засечен лек автомобил „Хюндай Гетц”, с кюстендилска регистрация, управляван от 33- годишния Добромир Велинов от Кюстендил, а на бензиностанция на изхода на Бургас - посока София, служители от Второ Районно управление - Бургас спрели за проверка лек автомобил „Рено Туинго”, шофиран от 38- годишния Добромир Асенов, също от Кюстендил. Христов е задържан по същото време, но в Кюстедил.

До момента адвокатите му опитваха всякакви трикове, за да го изкарат от ареста, но бяха отрязани от предходната инстанция. Според Бургаския окръжен съд обаче няма опасност мозъкът на операцията да се укрие или да извърши друго престъпление.