Тази седмица Финци е ратай. Съответно на него се наложи да спи в подслона за ратаи. Там обаче го посрещна едно неприятно мъчение. Одърът, на който Серафим Василев трябваше да спи, се оказа с наклон и едрият ратай постоянно се плъзгаше по него с риск да падне на земята, докато спи.
Мъченията му не свършиха до тук. Докато Финци се опитваше да заспи и да се напъха в своя спален чувал, ципът на приспособлението за спане се скъса. В крайна сметка Финци се предаде и си постели слама на пода. За негово нещастие нощта бе доста ветровита, което направи опитите му за сън доста трудни.
 
Преди да се опита да затвори очи Финци направи сърцераздирателна и искрена изповед. Той каза в какво вярва и какво му дава сили. „Всеки вярва в своя ангел пазител, той да му носи щастие. Моите ангели са децата. Преди да си легна целувам ангелчето (получено във фермата за рождения му ден) и си казвам това, което дъщеря ми пожела за Коледа: много здраве за мен и за моите хора, да са добре и да знаят, че много ги обичам”, призна почти през сълзи Финци.