Петима затворници от пловдивския затвор продължиха да поставят изолация на външната ограда на зандана. Това се случи часове, след като снимка, която показва как те санират оградата на затвора, взриви социалните мрежи.

Породиха се стотици коментари за това, че се разхищават средства за ремонт на оградата, докато самата сграда стои без топлоизолация, съобщава "Трафик". От ръководството обясниха, че ремонтът е наложителен, защото стената се разпада заради влагата.

„Ако не се спре тази влага, тя още повече попива в нея и в един момент тази стена ще рухне”, заяви директорът на затвора Божил Иванов.

Средствата от 5000 лева са осигурени от Държавно предприятие "Фонд затворно дело". Според директора на затвора, реалната стойност за ремонта е 5 пъти по-висока, но за да спести средства, той е избрал този начин на укрепване.

„Стената се рони на ръка и нито мазилката, нито тухлата може да бъде спряна с една боя, няма как да стане”, казва още Иванов.

Той е категоричен, че затворник не може да изкопае дупка в оградата, защото охраната на затвора не ги допуска да припарят до нея.

Ремонтът се извършва с доброволен труд на затворници. Един от тях е Тодор Генов, който излежава присъда от 20 години лишаване от свобода за убийство.

„Това е най-удачната изолация, за да се спре влагата, ако беше избран другия вариант за ремонт, щеше да струват около 20 хиляди лева само материалите”, категоричен е Тодор, който работи и като поддръжка на затвора.

Остава му да излежи присъда от още 4 години. Твърди, че вече е поправил поведението си и никога повече не би убил човек.

Сега предстои укрепване на цялата ограда на пловдивския затвор, която е с дължина 160 метра и височината от 4 метра.