Сексуалният пик във връзката между двама партньори настъпва през втората половина от първата година, пише в. "Дейли стар". Изданието, цитирано от БТА, се позовава на резултатите от британско проучване, публикувано в сп. "Archives of Sexual Behaviour".
Изследването е обхванало близо 3000 двойки на възраст между 25 и 40 години. Участниците в него е трябвало веднъж годишно в продължение на три години да отговарят на въпроси, свързани със сексуалния им живот.

Кога се изгубва искрата между двама влюбени?
На базата на получените отговори изследователите са установили, че в сексуален аспект пикът при двойките настъпва през втората половина на първата година, след което е възможно да се наблюдава спад. Причината е, че партньорите вече са опознали добре сексуалните си желания и практики и могат да изгубят интерес.

Ако двойките се намират в "сексуален застой", експертите дават няколко съвета за "освежаване" на половия живот.

1. Самозадоволяване
Често тази практика се възприема неодобрително, но всъщност тя е полезна за здравето и е първата крачка към подобряване на сексуалния живот. Самозадоволяването помага на индивида до опознае по-добре собственото си тяло и съответно да сподели с партньора какво най-много му харесва, повишава самочувствието и стимулира "креватната активност" на практикуващия го.

2. Изясняване
Никой не може да очаква партньорът му да знае какво точно се иска от него. Откровените разговори помагат на двойките да изяснят какво желаят или не в леглото. Според експертите хората не трябва да се притесняват да казват "в прав текст" на партньорите си да бъдат по-бавни, по-бързи или дори по-груби по време на полов акт.

И това е интересно: Мокрите сънища крият послания, ето как да ги разгадаете - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to

3. Забавяне на темпото
За мъжете "бързият секс" може и да е задоволителен, но на половинките им обикновено е необходимо повече време, за да изпитат оргазъм. С оглед на това експертите препоръчват "почивки" по време на акта, през които партньорите да наблягат на любовната игра, преди отново да се отдадат на същинското действие.

4. Отказ
Хората не трябва да позволяват на партньорите си да ги принуждават да правят неща, които не искат. Безусловното изпълнение на желанията не помага на индивида да се почувства по-добре и затова той или тя не трябва да се притеснява да отказва.

5. Експериментиране
Експериментирането с нови пози, фантазии, еротично бельо, ролеви игри и секс играчки може да се окаже ключът към оргазъм с голямо "о".

6. Използване на ръце
За около 70 процента от жените същинският полов акт само по себе си не е достатъчен, за да получат оргазъм. Поради тази причина експертите препоръчват мъжете да използват ръце, устни или секс играчки, и да стимулират други зони като клитора и зърната на гърдите, за да доведат партньорките си до сексуална кулминация.