Общият дълг на канадците надхвърли брутния национален продукт (БНП) на страната и вече възлиза на $1 трлн 610 млрд, предава Bloomberg. За държава с една от най-стабилните икономики в света това предвещава крах във финансовата и социалната сфери. През последните 5 години БНП на Канада се е свил с $250 млрд и по данни за 2015 г. е $1 трлн 550 млрд.
Както обясняват за RT експерти от Института за САЩ и Канада, икономиката на тази страна зависи много от цените на петрола. Колебанията на стоковите борси и спекулациите са съкратили със 17% износа на суровини от Канада. 

Според изследване на канадския аналитичен център MNP Debt, от април до септември 2016 г. 56% от канадците изпитват затруднения по погасяването на своите кредити, а 31% изобщо не могат да се издължат в срок. За сравнение - през 2015 г. делът на тези длъжници не е превишавал 20%.

"Гражданите са принудени да взимат краткосрочни заеми, за да погасяват свои предишни дългове. Повишаването на лихвените проценти, съкращаването на заплатите и орязването на социалните програми заставят хората да харчат по-малко, което се отразява негативно на потреблението", коментира главният стратег на MNP Debt Грант Базиан.

По-голямата част от дълговете - около 70% се падат на ипотечния пазар на недвижими имоти, се посочва в ново изследване на Националния статистически център на Канада. Общият дълг на кредитния пазар сега е $1 трлн 970 млрд. Рекордна е сумата на ипотечното кредитиране — $1 трлн 290 млрд.

Властите на Канада сериозно се опасяват да не се повтори "ипотечния балон" от САЩ, който провокира световната икономическа криза пред 2008 г., и затягат жилищното кредитиране. Въвежда се половингодишен стрес-тест, по време на който желаещият ипотечен кредит трабвя да докаже пред банката своята платежоспособност. 

Друго правило цели ограничаването на чудите пари на пазара за недвижими имоти в Канада. Сега вече собственик на жилище, който не живее там в продължение на 1 година, няма да бъде освобождаван от 15% данък. 

Тези мерки обаче вещаят съдбата на банкрутиралия Детройт за локомотивите на канадската икономика Ванкувър и Торонто, които заемат 3 и 4 място в престижната класация на на Economist "Най-добрите за живот градове през 2016 г". Това прогнозират специалисти от Нюйоркския клон на Банката на Америка. И дават пример, че продажбите на недвижими имоти в двата елитни канадски града са спаднали с 12% спрямо м.г., а в началото на 2017 г. се очаква спад с още 10%. "

"Ванкувър и Торонто попаднаха в затворен кръг: канадците не могат да купуват жилища заради въвеждането на плаващи лихви по ипотечните кредити, а инвеститорите се сблъскват с високите данъци, въведени от държавата", отбелязва главният икономист на HSBC Holdings PLС в Торонто Дейвид Уот.

Превод и редакция: БЛИЦ