Цените на апартаментите се повишиха в девет столични квартала, показва анализ на жилищния пазар на консултантската компания „Имотека“. За периода от януари до септември най-голямо поскъпване има в „Манастирски ливади“ (28 евро/кв. м), „Център“ (36 евро/кв. м), “Изток“  (50 евро/кв. м), „Лозенец“ (20 евро/кв. м), „Кръстова вада“ (35 евро/кв. м), „Яворов“ (15 евро/кв. м). В районите на кв. „Витоша“, кв. „Гоце Делчев“ и „Сердика“ цените са се вдигнали едва с около1 до 4 евро на кв. м.

Шест са кварталите, в които апартаментите поевтиняват, пише "Труд". Това са „Люлин“, „Дружба“, „Надежда“, „Овча купел“, „Гео Милев“ и „Красна поляна“. Единственият квартал в София, в който няма промяна в цените е „Младост“.

Експертите отчитат , че над половината от обявените за продажба жилища в София се реализират след повече от 6 месеца.

„Това са жилища на завишени цени. Останалите, чиито цени са пазарни, се реализират за много кратко време – 74% от купувачите се сдобиват с желания имот в рамките на един месец”, казва Явор Пейчев, регионален мениджър на компанията.

„Продавачите на масивно, завършено строителство, които обичайно са физически лица, все още не са готови на компромис. Такъв не правят и инвеститорите в ново, качествено строителство. Като цяло отстъпките не са фактор на пазара през третото тримесечие. Над 65% от жилищата през лятото бяха продадени без никаква отстъпка. Купувачите от своя страна не изпадат в излишни преговори, ако имотът отговаря на очакванията им”, посочва Явор Пейчев.

Двустайните апартаменти отново на мода

Общо 70% от сделките през третото тримесечие са за двустайни (41%) и тристайни (29%) апартаменти. Едностайните заемат дял от 8%, а многостайните, студиата и къщите – съответно по 3% от всички сделки.

Покупките до 50 000 евро заемат 23% от всички, а по 24% е делът съответно на сделките между 50 000 и 70 000 евро и на тези между 70 000 и 100 000 евро.