„Ислямска държава” използва за първи път дрон с експлозиви. Устройството е било взривено дистанционно на земята. Загинали са двама кюрдски бойци, а двама френски командоси са били ранени. Нападението е било извършено край Мосул. От 2 години градът е под контрола на джихадистите.

За освобождаването му се подготвя мащабна операция, в която, освен иракската армия, ще участват също сунитски бойци и малък турски контингент. Багдад обаче не приема присъствието на турски войски и премиерът настойчиво призова те да се изтеглят. Това силно раздразни турския президент.

„Кой е този? Министър-председател на Ирак. Ти трябва да си знаеш мярката. Ирак е поискал помощ от Турция при предишния премиер за помощ за изграждането на базата в Башика. Затова сме там. Той ме обижда, мен лично. Ти не си ми събеседник, ти не си на моето ниво, ти не си от моето качество”, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Шиитски милиции и кюрдски бойци също ще се включат в офанзивата срещу населения със сунити Мосул, което пък не се приема от Турция.