Закон пречи на полицията да разкрива битовите кражби. И събирането на отпечатъци често се оказва безсмислена процедура.
Дори на местопрестъплението да има оставени отпечатъци, това не е достатъчно, за да се залови престъпника. Защото според закона разследващите нямат право да сравняват отпечатъците с тези, които всеки от нас дава за личната си карти и паспорт. А могат да си търсят само в регистъра с вече залавяните престъпници, съобщи Нова телевизия.

Така в системата хем има отпечатъци на всички ни, хем не могат да се използват.  И често престъпленията остават в графата -неизвестен извършител.

И малко статистика - за девет месеца тази година у нас са регистрирани 1 288 грабежа. В графата неразкрити са повече от половината - 752 случая. В колко от тях има намерени отпечатъци на извършителите - не знаем.

Случаят на Иван Истатков от село Боровци е образец. Преди година в дома му нахлуват трима души. Връзват го, бият го, ровят 4 часа в къщата му, взимат 240 лева и си тръгват. После идва полиция и взима отпечатъци.

Неизвестният извършител обаче е известен. При това  на МВР. Но не на разследващите, а на друг отдел - „Български документи за самоличност”.

Обяснението е в закона - за леки престъпления разследващите не могат да проверяват отпечатъците от личните ни документи.

А грабежите на домовете не застрашават националната сигурност. Така за полицията обирът в дома на дядо Иван остава с неизвестен извършител.